Volledig scherm
Uren en uren wachten op Gatwick Airport. © AP

Vliegverkeer Gatwick weer langzaam op gang na dronechaos

Voor het eerst in meer dan 24 uur is er weer een vliegtuig geland op Gatwick Airport. De luchthaven moest noodgedwongen al het vliegverkeer stilleggen door de aanwezigheid van drones. Tienduizenden mensen moesten een andere vlucht regelen. 

Een woordvoerder van het vliegveld (met 45 miljoen passagiers per jaar na Heathrow het drukste vliegveld van Groot-Brittannië) heeft aangegeven dat het vliegverkeer vandaag langzaam weer wordt opgestart. De komende uren mogen een gelimiteerd aantal vliegtuigen landen en vertrekken. Het eerste vliegtuig dat mocht landen was vanmorgen een vlucht uit Shanghai.

Woensdagavond rond 23.00 uur werd bekend dat er meerdere drones waren waargenomen in het gebied rondom het vliegveld. De politie en de luchthavenautoriteiten spreken over zeker vijftig waarnemingen. Meer dan twintig politie-eenheden zochten naar de eigenaar van de vliegende objecten. Volgens Chris Woodroofe, de directeur van de luchthaven, kon de politie de drones niet neerhalen uit angst voor het risico van verdwaalde kogels. 

Leger

De politie denkt niet dat het om een terroristische actie gaat. Of de drones ‘uit zichzelf’ zijn gestopt met vliegen, of dat ze toch zijn neergehaald, is niet bekend. De politie blijft zoeken naar de daders. Volgens de Britse minister van Vervoer Chris Grayling zijn militaire technologieën ingezet door het leger om Gatwick te beschermen. ,,Op de grond is een mix van maatregelen genomen om het vertrouwen te geven dat het luchtverkeer veilig kan zijn. Enkele daarvan zijn militaire mogelijkheden”, zei Grayling tegen de BBC.

In Groot-Brittannië is het aantal bijna-ongelukken tussen particuliere drones en vliegtuigen tussen 2015 en 2017 meer dan verdrievoudigd. Vorig jaar zijn 92 incidenten geregistreerd.

Volgens de directeur van Gatwick laat deze 36 uur van complete ‘dronechaos’ zien dat er nog veel meer kennis nodig is over de gevaren van drones. In de Britse wet staat het het illegaal is om met drones te vliegen binnen 1 kilometer van een luchthaven. Op de overtreding staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf. Gatwick ligt zo'n 50 kilometer van Londen. 

Volledig scherm
Uren en uren wachten op Gatwick Airport. © EPA
Volledig scherm
Veel vluchten gingen helemaal niet, anderen werden omgeleid via andere luchthavens. © EPA
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.