Vluchteling (17) in Duitsland valt treinreizigers aan met bijl

UpdateEen man met bijl en een mes heeft in een trein in het Duitse Würzburg, in de deelstaat Beieren, twee mensen zwaar verwond. Dat melden verschillende Duitse media. Er zijn in totaal vijf personen gewond geraakt en veertien mensen verkeren in shock. De dader, een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan, is door de politie doodgeschoten.

Volledig scherm
© EPA

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Hij zou zijn doodgeschoten door agenten die hij tijdens zijn vlucht wilde aanvallen. Volgens de lokale Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann gaat het om een 17-jarige Afghaan, die als vluchteling naar de Bondsrepubliek zou zijn gekomen en onlangs in een pleeggezin in Ochsenfurt werd opgenomen. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

De dader zou 'kreten hebben geslaakt' die duidden op een jihadistiche achtergrond, zei een woordvoerder van de Beierse deelstaatregering bij de tv-zender BR. Duitse media melden dat hij 'Allahu Akbar' (God is groot) heeft geroepen. Later werd door de politie bij een huiszoeking in de kamer van de tiener een zelfgemaakte vlag van Islamitische Staat gevonden en een handgeschreven briefje. Onderzoekers denken daarom dat de jongen mogelijk zelfradicaliserend was.

Achtervolging
Na de aanval op vier passagiers zou de dader de trein uit gevlucht zijn. Buiten verwondde hij tijdens zijn vlucht nog een vrouw. Een speciale eenheid van de politie, die toevallig in de buurt was, zette de achtervolging in. Inmiddels waren er ook hulpdiensten gearriveerd. De jongen viel ook hen vervolgens aan en werd daarop door de speciale eenheid doodgeschoten.

De aanval vond plaats in een regionale trein die onderweg was van Treuchtlingen naar Würzburg. De treinverbinding tussen Würzburg-Heidingsfeld en Ochsenfurt is voor nu stilgelegd. Er rijden wel noodbussen.

**Onder de foto's gaat de tekst verder**

Volledig scherm
© epa

Hongkong
Vier van de gewonde passagiers komen uit Hongkong. Dat heeft het hoofd van de regering in Hongkong, Leung Chun-Ying, vandaag bevestigd. Diplomatieke vertegenwoordigers van Hongkong hebben de slachtoffers in het ziekenhuis bezocht.

Volgens de South China Morning Post gaat het om een echtpaar van 62 en 58 jaar, hun dochter van 27 en haar vriend van 31. De twee mannen probeerden de aanvaller, die met een bijl en een mes op hen af kwam, af te weren. Twee van deze vier mensen verkeren in levensgevaar. De zeventienjarige zoon van het gezin bleef ongedeerd, schreef de krant. Of het toeristen waren, was niet bekend.

Volgens minister Joachim Herrmann moet nu verder worden onderzocht of de Afghaan was geradicaliseerd en extreem islamitische motieven had. Volgens Herrmann handelde de Afghaanse tiener alleen. Hij sprak van een ,,verschrikkelijke daad die wij zo in Beieren nog niet hebben beleefd''.

Eerder in Grafing
Duitsland wist tot nog toe te ontkomen aan een grote aanslag als die in Nice vorige week, maar het land staat prominent op de lijst van aanslagdoelen van terreurgroep Islamitische Staat.

Op 10 mei viel er nog een dode (50) bij een steekpartij op een regionale trein in Grafing op zo'n 30 kilometer van München, eveneens in Beieren. Vier mannen raakten gewond. De 27-jarige dader, die 'Allah is groot!' riep, werd overmeesterd door de politie. Hij kampte met zowel psychische problemen als drugsproblemen.

 1. In audio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassadeur Oekraïne wegsturen
  Impeachmentproces

  In au­dio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassa­deur Oekraïne wegsturen

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten vrijdag voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf zaterdag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 2. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld.