Volledig scherm
Minister Asscher © ANP

Vluchteling moet homo accepteren

Vluchtelingen die ons land binnenkomen moeten voortaan eerst een verklaring tekenen waarin ze Nederlandse waarden erkennen zoals vrijheid, gelijkwaardigheid van man en vrouw, homo en hetero. Weigeren ze dat, dan kunnen zij een permanente verblijfsvergunning schudden.

Quote

Als het je niet bevalt, heb je het verkeerde land uitgekozen

Lodewijk Asscher - Minister van Integratie

De verklaring wordt het eerste, verplichte onderdeel van de inburgeringsverplichting. Ook niet-vluchtelingen krijgen er dus mee te maken. Op overtreding staat een boete die kan oplopen tot 1250 euro. Ook kunnen weigeraars de naturalisatie tot Nederlander vergeten.

Volgens minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) gaat het om een set 'spelregels' waarmee vreemdelingen 'Nederlandse waarden kunnen verinnerlijken'. ,,Mensen weten meteen waar ze aan toe zijn. Dat in Nederland mensen in vrijheid leven en dat er godsdienstvrijheid bestaat. Als het je niet bevalt, heb je het verkeerde land uitgekozen."

De zogenoemde participatieverklaring is een van een pakket maatregelen die het rijk en gemeenten vrijdag presenteerden.

Containerwoningen
Het kabinet probeert verder het groeiend chagrijn over de vluchtelingenstroom te beteugelen. Vooral de noodopvang in sporthallen (overlast) en de komst van azc's (te groot) knaagt behoorlijk aan het begrip. Daarom moeten er zo snel mogelijk 24.000 'sobere' huizen of containerwoningen worden gebouwd. Asielzoekers die nu nog in een azc zitten, kunnen dan plaatsmaken voor nieuwe vluchtelingen.

Het kabinet moet daarvoor wel de buidel trekken: dit jaar kost de vluchtelingenstroom nog eens 350 miljoen euro extra. Volgend jaar komt daar 400 miljoen euro bij. Ook moet het kabinet op zoek naar 187 miljoen euro om gemeenten te ondersteunen.