Volledig scherm
De vier vrienden met hun festivalbuit. © Prive foto

Vluchtelingen Calais slapen straks in Lowlandstentjes

Na een heftig bezoek aan 'The Jungle' in Calais, besloten vier vrienden om de vluchtelingen die hier wonen te gaan helpen. Ze benaderden de festivals Lowlands en Mysteryland om te vragen of ze de weestenten, overgebleven matjes en verdwaalden slaapzakken mogen hebben. ,,We voelen ons net Serious Request. Zo veel mensen die willen helpen!", vertelt Tom Pieper, één van de initiatiefnemers, over de actie.

Volledig scherm
De tentjes en provisorische huisjes in de duinen bij Calais. © anp
Quote

Wat we in Calais aantroffen raakte en ontroerde ons tot diep in ons hart.

Tom Piepers op zijn Facebook pagina

Op de vrijdag voor Lowlands brachten Tom Pieper, Suzan Lindhout en Simone van den Akker een spontaan bezoek aan het provisorische vluchtelingenkamp in Calais. Hier wonen ruim 3500 vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden, in huisjes gemaakt van hout en stukken zeil. Allemaal wachtend op hun kans om de oversteek naar Engeland te kunnen maken. Ze vonden dat ze met eigen ogen moesten aanschouwen hoe het er daar daadwerkelijk aan toe gaat. ,,De situatie is heel erg, het is onvoorstelbaar hoe de mensen daar leven. Het is net Afrika.", vertelt Tom over het bezoek. ,,En het ergste is nog dat wij weer veilig de auto in stappen en naar ons huis kunnen rijden , terwijl zij daar blijven zitten. In onzekerheid."

Tweede leven
Ze wilden iets betekenen voor al die vluchtelingen en bedachten daarom het plan om tenten en slaapzakken in te gaan zamelen op festivals. Eenmaal terug uit The Jungle belden ze Lowlands op en kregen ze direct het aanbod om na het festival alle bruikbare spullen mee te nemen, die festivalbezoekers achter laten. Het viertal kreeg een vrijbrief om te mogen jutten op het kampeerkerkhof. ,,Meer dan een kwart van de festivalbezoekers laat hun spullen achter. Ze zijn te lui om het mee te nemen. Maar nu krijgt hun slaapspul een prachtig tweede leven!"

Idealist nummer vier, Roos Postmaa, is inmiddels ook aangehaakt bij dit project. De vier wereldverbeteraars zijn net klaar met hun studie en bezig om hun eigen werkende leven op te bouwen. Toch vinden ze tijd om al deze spullen vrijwillig in te zamelen.

Volledig scherm
Kampeerkerkhof op festivalterrein. © Prive foto
Volledig scherm
Een deel van de buit, klaar voor transport. © Prive foto
Quote

We hebben al van hotelke­tens gehoord dat ze hun matrassen aan ons willen doneren.

Tom Pieper, initiatiefnemer

Er zijn veel spullen nodig om de vluchtelingen een droge en warme winter voor te schotelen. Maar geld is niet de oplossing hiervoor, vindt het viertal: ,,Je hebt geen idee wat er met je 20 euro gebeurt. Maar je weet bijvoorbeeld dat een slaapzak ervoor zorgt dat iemand in The Jungle warm zal slapen."

Het festivalseizoen zit er natuurlijk inmiddels op, maar de inzamelingsactie stopt niet. De buit na Lowlands en Mysteryland bestond uit honderden luchtbedden, tenten en slaapzakken. Die berg blijft groeien doordat steeds meer vrijwilligers hun hulp aanbieden en inzamelingsplekken als paddenstoelen uit de grond schieten. Bij die 16 plekken kan iedereen zijn oude kampeerspullen afleveren. ,,Er is natuurlijk ook vraag naar andere prangende producten, zoals kleding, schoenen en douchespullen."

Halverwege september vertrekt de karavaan van vrachtwagens naar Calais, om alle spullen over te dragen aan goede doelen die daar actief zijn. Daarna is het even tijd voor pauze, voordat de gekte weer aanbreekt voor het viertal. ,,We hebben al van hotelketens gehoord dat ze volgend jaar hun matrassen aan ons willen doneren. En Lowlands wil het volgend jaar een stuk groter en professioneler met ons aanpakken", vertelt Tom enthousiast. ,,De hectische drie weken zitten er bijna op, maar de actie stopt natuurlijk niet."