Volledig scherm
Syrische vluchtelingen net na hun aankomst in Griekenland © anp

'Vluchtelingen Griekenland in opstand door voedseltekort'

Griekenland heeft geen eten meer voor vluchtelingen in de opvangkampen. De immigranten kunnen daardoor in opstand komen. Daarvoor heeft de onderminister die over migratie gaat, Tasia Christofilopoulou, dinsdag gewaarschuwd.

Bestuurders van de eilanden in de Egeïsche Zee hadden ook al gewaarschuwd dat de situatie in de opvangkampen erger kan worden. Cateringbedrijven zouden al maanden geen geld meer hebben gekregen. Sinds dinsdag leveren ze daarom geen eten meer, aldus de gouverneurs.

Elk jaar proberen duizenden vluchtelingen via de Egeïsche Zee de Europese Unie te bereiken. Zo zonk dinsdag een zeilboot met vluchtelingen. Dat gebeurde tussen twee Griekse eilanden voor de westkust van Turkije, ten noorden van badplaats Bodrum. Ongeveer twintig mensen zijn gered, een persoon is overleden en vijftien opvarenden worden vermist. Het is niet bekend waar ze vandaan kwamen. Griekenland en Turkije zoeken samen naar overlevenden, maar dat gaat minder uitgebreid nu het donker is geworden.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”