Volledig scherm
© anp

Vluchtelingen Heumensoord plotseling naar Groningen

Tientallen vluchtelingen zijn woensdagmorgen vanaf Heumensoord met bussen naar Groningen gebracht. Via Facebook laten verschillende mensen weten totaal verrast te zijn door de plotselinge verhuizing. ,,Ik vertrek. Ik ben verbaasd, verbijsterd, eigenlijk weet ik niet hoe ik me voel", schrijft een van hen.

De mensen worden, verspreid over 2 dagen, naar de nieuwe noodopvang in Blauwestad gebracht. Om hoeveel bewoners het gaat is niet duidelijk. In de nieuwe noodopvang in Groningen is plek voor zo'n 200 mensen.

De afgelopen tijd was er veel te doen rondom de noodopvang op Heumensoord. Onder meer de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens waren zeer kritisch. Na een bezoek aan het kamp lieten zij weten dat er onmiddellijk moest wordt ingegrepen. Het leven in het tentenkamp was onder de maat. Zo was er een gebrek aan privacy, dagbesteding en leefgeld. Schadelijk voor de gezondheid en veiligheid van asielzoekers, aldus de instanties.

In tegenstelling tot Heumensoord, worden asielzoekers in Blauwestad ondergebracht in appartementen. In zo'n appartement is maximaal ruimte voor 8 mensen.