Volledig scherm
De vluchtelingen worden op het station in München onthaald met drinken, eten en speelgoed. © epa

Vluchtelingen krijgen enthousiast onthaal in Oostenrijk en Duitsland

Duizenden vluchtelingen die de afgelopen dagen doorbrachten in Hongarije zijn zaterdag aangekomen in Oostenrijk en Duitsland. De mensen werden onthaald door enthousiaste hulpverleners en vrijwilligers, die de ontheemden opwachtten met drinken, eten en speelgoed voor de kleinsten onder hen.

Volledig scherm
Oostenrijkse politieagenten helpen Syrische vluchtelingen op de trein naar Wenen. © afp

Aan het einde van de middag waren al zo'n 1600 mensen aangekomen op het treinstation van München en een woordvoerder van de politie zei dat dat aantal rond middernacht waarschijnlijk zal zijn opgelopen tot drieduizend.

Oostenrijk schat dat zaterdag zo'n 6500 asielzoekers de grens met Hongarije zijn overgestoken. Bij de grens werden mensen met hete thee verwelkomd door het Rode Kruis. De meesten zijn per trein verder naar het westen doorgereisd, bijvoorbeeld naar Wenen. Daar regelden vrijwilligers voor honderden mensen een slaapplek.

Amnesty vol lof
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International was vol lof voor het optreden van Duitsland en Oostenrijk. ,,Na talloze voorbeelden van vluchtelingen en migranten die op schandelijke wijze werden behandeld in Europa is dit sprankje menselijkheid een opluchting", zei Gauri van Gulik van Amnesty. ,,Maar het is verre van voorbij, in Hongarije of Europa als geheel. De pragmatische en menselijke benadering die nu eindelijk wordt gehanteerd moet de regel worden in plaats van de uitzondering."

Afgezien van de vrijwilligers waren veel Duitsers en Oostenrijkers op de been om de duizenden vluchtelingen te begroeten. ,,Welkom", scandeerden ze in zowel Duits als Arabisch. ,,Oostenrijk is erg goed", zei de 23-jarige Merhan Harshiri uit Irak terwijl ze naar de vrijwilligers liep. ,,We zijn erg goed behandeld door de Oostenrijkse politie."

Groot contrast tussen landen
Het contrast zaterdag tussen Oostenrijk en Duitsland enerzijds en Hongarije anderzijds was tekenend. In Boedapest gingen aanhangers van de anti-immigratiepartij Jobbik zaterdag de straat op. Partijleider Gabor Vona vertelde een groep van zo'n driehonderd mensen dat Hongarije binnen enkele jaren 'geen doorvoerland maar een eindbestemming zal zijn'.

,,De Pakistanen, de Afghanen, de Syriërs zullen zeggen 'Hongarije is zo slecht nog niet'. En dat wil ik voorkomen. Daarom moeten we heel duidelijk zeggen dat Hongarije van de Hongaren is. We vinden iedereen aardig, we respecteren iedereen, maar we willen niet dat iemand deze kant opkomt."

Andere sprekers waren een stuk minder subtiel dan Vona. Een van hen zei dat mensen die vluchtelingen welkom willen heten 'verraders' en 'uitschot' zijn.

Duitsland en Oostenrijk maakten vrijdag bekend de grenzen open te stellen voor de duizenden vluchtelingen die de afgelopen dagen vastzaten in Hongarije. De Hongaarse autoriteiten zetten op hun beurt bussen in om de duizenden mensen naar de grens te brengen.

Maar het ontlasten van Hongarije was van korte duur. Vluchtelingen blijven naar Boedapest trekken en toen zaterdag bekend werd gemaakt dat er niet opnieuw bussen worden ingezet begonnen de vluchtelingen, net als hun voorgangers een dag eerder, aan een wandeltocht naar de Oostenrijkse grens.