Volledig scherm
Een asielzoeker in een tentenkamp in Denemarken. © EPA

Vluchtelingen moeten geld inleveren in Denemarken

Het Deense parlement heeft dinsdag nieuwe maatregelen genomen om de kosten van de vluchtelingencrisis in de hand te houden. Een van de maatregelen is dat asielzoekers geld en waardevolle spullen moeten inleveren, om zo bij te dragen aan hun opvang. Internationale mensenrechtenorganisaties, de VN-vluchtelingenorganisatie en de Europese Commissie waren fel tegen dit plan.

Een meerderheid van het parlement stemde in met de maatregelen. Vluchtelingen moeten niet noodzakelijke spullen die geen emotionele waarde hebben en meer dan 10.000 Deense kronen waard zijn (ruim 1300 euro) inleveren. Trouwringen mogen ze bijvoorbeel wel houden.

Volgens de cenrum-rechtse regering van Denemarken is de maatregel nodig om de opvang van asielzoekers in het land te kunnen betalen.  De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die anti-immigratie is, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

Werkeloze Denen
Het beleid zou volgens de Denen asielzoekers op een gelijkwaardige manier behandelen als werkloze inwoners van het land. Zij moeten ook bezittingen boven een bepaald verkopen om aanspraak te kunnen maken op een uitkering. ,,We passen dezelfde regels toe die ook voor Deense burgers gelden die geld willen krijgen van de regering", liet politicus Marcus Knuth weten.

Eerder namen Zwitserland en deelstaten in het zuiden van Duitsland al soortgelijke maatregelen.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”