Vluchtelingen willen terug naar huis: 'In Syrië beter af dan hier'
Teleurgesteld in Europa huren Syriërs in Griekenland smokkelaars in om weer terug te gaan naar Turkije. Ook vanuit Nederland keren Syriërs terug naar hun familie.
Delen per e-mail
Tientallen Syriërs hebben de afgelopen weken honderden euro's betaald aan mensensmokkelaars om weer terug te kunnen naar het land waaruit ze juist naar Europa kwamen: Turkije. De oorlogsvluchtelingen trokken samen met de smokkelaars naar de rivier de Evros, op de landsgrens tussen Griekenland en Turkije.
Lokale autoriteiten in de grensplaats Didimoticho zeggen dat het dagelijks om twintig tot veertig mensen gaat. Het zijn groepen die in bootjes de rivier over willen roeien of proberen te zwemmen. De politie houdt degenen die ze onderschept, tegen.
De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex bevestigt de incidenten. ,,Het is nog te vroeg om van een trend te spreken, maar het gebeurt wel", zegt een woordvoerster. ,,En het is levensgevaarlijk, de rivier staat daar momenteel heel hoog." Ook de Grieks minister van asielzaken Ioannis Mouzalas zegt dat migranten 'in toenemende mate' de rivier oversteken.
Andere kant
Cynisch genoeg kwamen er de afgelopen jaren al veel mensen om in de rivier: vluchtelingen die de andere kant op gingen. Vanuit Turkije naar Griekenland, op weg naar een asielaanvraag in Europa.
Het zijn nu tientallen Syriërs die weer terug willen. ,,Ik wil Europa niet meer in, ze houden niet van ons. Ik had verwacht hier menselijk behandeld te worden, maar niemand helpt ons", zegt Atia Al Jassem, een 27-jarige kapper uit Damascus tegen persbureau AP. ,,We zijn moe en hebben een klein kind. Ik vraag God me te helpen om terug te komen naar Turkije. Want in Syrië, met al haar bommen, zijn we beter af dan hier."
Hij wacht met zijn vrouw en 1-jarige dochter op een kans de rivier over te steken, terug naar de plek waar ze maanden geleden al een tussenstop maakten.
Al Jassem en zijn gezin betaalden in februari duizenden euro's om met een bootje de Egeïsche zee over te steken. Ze wilden door naar West-Europa, maar strandden in de grensplaats Idomeni toen Macedonië de grens met Griekenland sloot.
Reddingswerkers haalden onlangs vier Syriërs uit het water die vanaf het eiland Chios naar Turkije terug probeerden te zwemmen. Ze waren het wachten beu
Asielbureaucratie
Er volgde een maandenlang verblijf in modderige opvangkampen. Doorreizen naar West-Europa kan niet. En op een simpele, legale manier terug naar Turkije ook niet. Turkije neemt alleen asielzoekers terug die na 20 maart, de datum waarop de deal tussen de EU en Turkije inging, in Griekenland zijn aangekomen.
Zoals het gezin Al Jassem zijn er nog 57.000 vluchtelingen. Ook zij kwamen voor de deal van de EU met Turkije naar Griekenland en zitten er nu vast. Asielaanvragen worden maar mondjesmaat in behandeling genomen: de Griekse asielbureaucratie is zwaar overbelast. Het verdelen van vluchtelingen vanuit Griekenland over Europa, wat door de EU is afgesproken, komt nauwelijks van de grond. Volgens minister Mouzalas 'zijn er geen makkelijke oplossingen. Hij verwacht dat er uiteindelijk zo'n 30.000 van de 57.000 mensen in Griekenland zullen blijven.
Wanhoop
Niet alleen op het vasteland, ook op de Griekse eilanden slaat soms de wanhoop toe vanwege de lange procedures. ,,Reddingswerkers haalden onlangs vier Syriërs uit het water die vanaf het eiland Chios naar Turkije terug probeerden te zwemmen", weet Ioannis Kara- georgopoulos, voormalig viceadmiraal van de Griekse kustwacht. ,,Ze waren het wachten beu."
In Nederland duiken met enige regelmaat verhalen op van Syriërs die zo teleurgesteld zijn dat ze terug willen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft dit jaar drie Syriërs geholpen terug te keren naar Jordanië, Libanon of Turkije. Mannen die hoopten hun gezin snel naar Nederland te halen, maar die gezinshereniging kan twee jaar duren. Of er nog meer Syriërs zijn die hun asielprocedure hebben onderbroken, kon het ministerie gisteren niet achterhalen.
Verder in het nieuws
-
Bizar toeval: niet één, maar twee ‘moordenaars‘ schoten te hulp bij aanslag Londen
Een man die vorige week een brandblusser gebruikte om in Londen een terrorist te overmeesteren, blijkt een veroordeelde moordenaar. Het gaat om de 48-jarige crimineel en heroïneverslaafde John Crilly. Samen met nóg een moordenaar zette hij zijn leven op het spel om dat van anderen te redden. -
Video Michael (5) nodigt zijn hele kleuterklas uit bij adoptiezitting
De 5-jarige Michael Clark Jr. is zo gelukkig dat zijn pleegouders via adoptie voor de wet zijn familie worden, dat hij voor de rechtszitting zijn hele kleuterklas had uitgenodigd. En zo piepten de nieuwsgierige koppies van zijn vriendjes gisteren op de eerste rij net boven de schotten uit in rechtszaal van Kent County in Michigan, Verenigde Staten. -
video Grote zorgen om megabrand bij Sydney: ‘We kunnen het vuur niet tegenhouden’
Bij de Australische stad Sydney heeft zich een ‘megabrand’ gevormd. De brandweer in deelstaat New South Wales meldt dat ,,waarschijnlijk meer dan acht brandhaarden” zijn samengekomen. Het blussen van de vlammenzee, op een uur rijden van de miljoenenstad, zou momenteel niet haalbaar zijn. -
video Mark Rutte duikt op in campagnevideo Joe Biden: ‘De wereld lacht Trump uit’
Een video met premier Mark Rutte die samen met andere regeringsleiders de draak steekt met Donald Trump is meteen gebruikt in de campagne van Joe Biden. De Democratische presidentskandidaat wil het volgend jaar opnemen tegen de Amerikaanse president. -
Oostenrijkse politie vindt postpakketjes met Nederlandse drugs
De Oostenrijkse politie heeft twee postpakketjes met 14 kilo amfetamine onderschept afkomstig uit Nederland. In de pakketjes zat ook een halve kilo cocaïne en twee kilo andere synthetische drugs. Dat maakte de Duitse politie vandaag bekend.
-
PREMIUM
Video Islamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars
Islamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars. Vooral in Afrika. Na het verlies van het kalifaat in het Midden-Oosten wint de terreurorganisatie terrein in de straatarme Sahel, met Mali als speerpunt. -
‘Nederlander snijdt celgenoot de keel door en gaat daarna naar afspraak met psychiater’
Een Nederlandse gedetineerde heeft vermoedelijk zijn celgenoot de keel doorgesneden in de Sint-Gillis-gevangenis in Brussel. Het lichaam werd ontdekt toen de Nederlander na een gesprek met de gevangenispsychiater teruggebracht werd naar zijn cel. Waarschijnlijk doodde hij zijn celgenoot vóór zijn therapiesessie. ,,Het lijkt zó onwaarschijnlijk dat het slachtoffer dit zelf heeft gedaan.” -
WHO: door collectief falen stierven in 2018 meer dan 140.000 mensen aan de mazelen
Wereldwijd zijn er in 2018 meer dan 140.000 mensen gestorven aan de mazelen. Die cijfers heeft de World Health Organization (WHO) vandaag bekend gemaakt. De organisatie noemt het een ‘collectief falen’ dat er zoveel mensen sterven aan een ziekte waarvoor een vaccinatie bestaat.