Yezidi's in een vluchtelingenkamp in Irak.
Volledig scherm
Yezidi's in een vluchtelingenkamp in Irak. © epa

VN: aanval IS op yezidi's wijst op genocide

De aanval van Islamitische Staat (IS) tegen yezidi's in Irak wijst op een poging tot genocide. Dat heeft Ivan Simonovic, adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, gisteren gezegd.

'De feiten duiden erop dat de acties tegen yezidi's mogelijk een poging zijn geweest tot genocide', zei Simonovic na een bezoek aan Irak. Daar sprak hij met zeker dertig yezidi's uit verschillende delen van het land.

Simonovic keerde gisteren terug van een reis van een week in Irak, waar hij tientallen yezidi's uit verschillende delen van het land sprak.

De yezidi's werden in augustus in het noorden en westen van Irak verrast door de snelle opmars van IS. Tienduizenden vluchtten in paniek de bergen in, honderden anderen zouden door strijders van IS zijn vermoord. Naar schatting zo'n 7.000 yezidi's bleven achter en werden gedwongen zich tot de Islam te bekeren. Honderden meisjes en vrouwen werden door de terreurgroep meegenomen en als bruidjes doorverkocht aan strijders.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?