Volledig scherm
VN-secretaris-generaal António Guterres speaks. © AFP

VN-chef: 'Koude Oorlog is terug, en erger dan toen'

De Koude Oorlog is terug, en erger dan destijds. Het verschil is ‘dat we nu de dialoog en controle missen die we toen wel hadden’.

VN-chef António Guterres zei dat vanmiddag in Brussel. We leven 'in een gevaarlijke wereld', aldus de Portugese oud-premier, ,,met steeds weer nieuwe conflicten en daar bovenop megatrends als de klimaatverandering en de globalisering, die economische voordelen brengt maar ook de ongelijkheid vergroot.'' Guterres sprak in Brussel met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, buitenlandchef Mogherini en later met de hele Europese Commissie.

De twee leiders bespraken ook over het nucleaire akkoord met Iran, dat Europa tegen elke prijs overeind wil houden 'omdat het essentieel is voor de vrede in de regio en mondiaal', aldus Juncker. Vooruitlopend op overleg met de Europese staats- en regeringsleiders vanavond in Sofia wilde hij nog niet aangeven hoe de commissie, die daarover vanmorgen vergaderde, Europese bedrijven die zaken blijven doen met Iran denkt te beschermen tegen Amerikaanse strafmaatregelen.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.