e Amerikaanse popster Prince stierf door een overdosis fentanyl.
Volledig scherm
e Amerikaanse popster Prince stierf door een overdosis fentanyl. © AFP

VN-commissie zet pijnstiller waar Prince aan stierf op zwarte lijst

De commissie verdovende middelen van het Verenigde Naties-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) heeft vandaag de twee belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van de pijnstiller fentanyl op de zwarte lijst gezet. Nationale regeringen moeten de vervaardiging en de verkoop van deze grondstoffen nauwgezet controleren om te voorkomen dat ze in illegale drugslaboratoria terechtkomen.

Fentanyl is een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine. Volgens de VN zijn in de Verenigde Staten sinds 2013 meer dan vijfduizend mensen overleden door illegaal gebruik van het middel. De Amerikaanse popster Prince stierf door een overdosis. Ook in een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, zijn dodelijke slachtoffers gemeld.

Beschikbaarheid verminderen

Quote

Fentanyl is een goed medicijn maar een slechte drug

Justice Tettey

De UNODC-experts verwachten met hun besluit de beschikbaarheid van fentanyl op de markt aanzienlijk te verminderen. ,,Fentanyl is een goed medicijn maar een slechte drug. Het werkt prima om pijn te verlichten, maar leidt gemakkelijk tot misbruik en snel tot verslaving'', zei de baas van de wetenschapssectie Justice Tettey.

Verpakkingen van fentanyl.
Volledig scherm
Verpakkingen van fentanyl. © AP
  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?