Volledig scherm
Miroslav Lajcak van de VN samen met de Chinese vicepresident Wang Qishan. © EPA

VN-landen bereiken akkoord over migratiemaatregelen

De Verenigde Naties (VN) zijn het vrijdag eens geworden over maatregelen hoe landen om kunnen gaan met massamigratie. Migratie van vluchtelingen moet door deze maatregelen ,,veiliger en gestructureerder verlopen'', zeggen medewerkers van de VN. 

Het akkoord wordt formeel in december in Marokko aangenomen.

,,We hebben nooit iets gehad om ons te helpen migratie goed op te pakken'', zegt Miroslav Lajcak, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. ,,Tot dit akkoord hebben we alleen maar kunnen reageren.''

Het akkoord bevat volgens de VN geen strikte regels, maar veel praktische handvatten. ,,De kracht van het akkoord is de praktische waarde'', aldus de Zwitserse ambassadeur Jurg Lauber. ,,Het is een soort catalogus met maatregelen.''

Momenteel zijn er ongeveer 250 miljoen vluchtelingen in de wereld volgens de VN. Dat is 3,4 procent van de wereldbevolking.

VS ondertekent niet

De Verenigde Staten zijn het enige land dat het akkoord niet heeft ondertekend, zij trokken zich vorig jaar terug uit de onderhandelingen. Het akkoord zou niet overeenkomen met de soevereiniteit van het land. Hongarije wil zich misschien ook nog terugtrekken, melden Hongaarse media.