Volledig scherm
Vrouwen dragen dozen met voedsel in Zuid-Soedan. © Reuters

VN: meer dan 20 miljoen mensen dreigen te verhongeren

De Verenigde Naties vrezen voor de grootste humanitaire crisis sinds hun oprichting in 1945. Dat schreef de coördinator noodhulp gisteren in een brief aan de Veiligheidsraad.

Volgens Stephen O'Brien dreigen meer dan 20 miljoen mensen in vier landen te verhongeren. Met twee derde van de bevolking dat afhankelijk is van hulp, bijna 19 miljoen mensen, vormt Jemen de grootste humanitaire crisis ter wereld. Zeven miljoen inwoners van het land op de zuidpunt van het Arabisch schiereiland lijden honger. Ook in Zuid-Soedan, Somalië en het noordoosten van Nigeria verkeren miljoenen mensen in nood.

,,Zonder gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen wereldwijd, zullen mensen simpelweg van de honger sterven'', aldus O'Brien.

Hij roept de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad op in actie te komen en de oorzaken van de hongersnood te bestrijden door in de getroffen landen onder meer te zorgen voor toegang tot voedsel. Ook moeten de betrokken partijen in de regio humanitaire hulporganisaties veilige en onbeperkte toegang