Volledig scherm
© AFP

VN reageren gebeten op 'shitholes' van Trump

De opmerkingen van president Trump over 'shithole countries' (achterlijke landen) hebben tot een woedende reactie geleid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Een woordvoerder noemde de kwalificatie van Trump voor Afrika en Haïti racistisch.

Quote

Dit is niet zo maar vulgaire taal, het zet de deur open naar de donkerste kant van de mensheid

,,Er is geen ander woord voor dan racistisch'', zei de woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris. ,,Je kunt niet hele landen en continenten afdoen als 'shitholes', waarvan de totale bevolking niet blank is en daarom niet welkom.''

,,Als het waar is, zijn dit schokkende en beschamende uitspraken van een Amerikaanse president. Dit is niet zo maar vulgaire taal, het zet de deur open naar de donkerste kant van de mensheid, het rechtvaardigt en bevordert racisme en xenofobie.''

Trump maakte de opmerkingen volgens verscheidene media tijdens een ontmoeting met senatoren over het immigratiebeleid in zijn Oval Office. ,,Waarom zouden we al deze mensen uit achterlijke landen hierheen halen?'' zei hij. Volgens twee ingewijden doelde Trump op landen zoals Haïti, El Salvador en verscheidene Afrikaanse landen.

De twee bronnen laten aan de de Washington Post weten dat Trump eraan toevoegde dat hij liever mensen uit landen als Noorwegen heeft. De aanwezige senatoren stonden perplex toen ze dat hoorden, stellen ze.

Vechten

Gevraagd naar Trumps opmerking, laat een woordvoerder van het Witte Huis weten: ,,Bepaalde politici in Washington kiezen ervoor om voor het buitenland te vechten, maar president Trump zal altijd voor het Amerikaanse volk vechten''.

In de VS wordt momenteel door een select groepje Democraten en Republikeinen gewerkt aan een nieuwe immigratiedeal, die onder andere uitsluitsel moet geven over de 'dreamers'. Dit zijn kinderen die op zeer jonge leeftijd naar de VS zijn gebracht door hun ouders en in het land zijn opgegroeid. President Barack Obama bepaalde dat zij mochten blijven, maar Trump was het hier niet mee eens waardoor deze beslissing kwam op de tocht te staan.