Volledig scherm
Een Frans gevechtsvliegtuig dat doelen van IS in Syrië bombardeert. © afp

VN roept landen op strijd tegen IS te verdubbelen

De VN-Veiligheidsraad dringt er bij alle lidstaten op aan mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De vijftienkoppige raad nam vrijdag unaniem een Franse resolutie aan waarin staat dat 'alle nodige maatregelen' moeten worden genomen om de terreurgroep te bestrijden.

De resolutie was ingebracht door Frankrijk. De Veiligheidsraad roept alle landen op hun inzet voor zover mogelijk te verdubbelen om nieuwe terroristische aanslagen te voorkomen. Dat moet wel gebeuren 'in overeenstemming met het volkerenrecht en de mensenrechten', aldus de resolutie.

De Verenigde Naties (VN) zeggen dat er einde moet komen aan het 'toevluchtsoord' dat IS-strijders gevestigd hebben in delen van Irak en Syrië. Ook moeten landen samenwerken om ervoor te zorgen dat het aantal jihadgangers wordt teruggedrongen. De resolutie roept ook op tot maatregelenom de financiering van het terrorisme te stoppen.

De resolutie is een week na de aanslagen in Parijs aangenomen. IS pleegde meerdere aanslagen waarbij 130 mensen omkwamen.