Volledig scherm
De Turkse president Erdogan © TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

VN: Turkije moet onmiddellijk noodtoestand beëindigen

De Verenigde Naties hebben Turkije opgeroepen de noodtoestand te beëindigen. Die heeft volgens de VN geleid tot talrijke mensenrechtenschendingen, waaronder de arrestatie van 160.000 mensen en het ontslag van een vergelijkbaar aantal ambtenaren, vaak op arbitraire gronden.

De Turkse president Tayyip Erdogan riep de noodtoestand uit na de mislukte coup in juli 2016. Hij vaardigde decreten uit die leidden tot marteling van gevangenen, straffeloosheid en bemoeienis met de rechtsgang, meldde het VN-agentschap voor de mensenrechten.

Turkije moet 'onmiddellijk de noodtoestand opheffen en het normale functioneren van de instituten en de rechtsstaat herstellen', staat in een rapport. Turkije heeft in felle bewoordingen ontkend dat in het land talrijke mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Volgens het Turkse minister van Buitenlandse Zaken staat een VN-rapport vol met 'ongefundeerde aantijgingen die lijken op de propaganda van terroristen'.

Misbruik

Quote

Turkije moet onmiddel­lijk de noodtoe­stand opheffen en het normale functione­ren van de instituten en de rechts­staat herstellen

VN

Volgens de VN misbruikt Turkije de couppoging om de oppositie de kop in te drukken. ,,Het enorme aantal, de frequentie en het gebrek aan verband tussen verscheidene decreten en wat voor nationale dreiging dan ook, wijzen op het gebruik van de noodtoestand om elke vorm van kritiek op de regering het zwijgen op te leggen.''

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein is vooral verontwaardigd over hoe is omgesprongen met jonge moeders. ,,De Turkse autoriteiten hebben ongeveer honderd vrouwen die zwanger waren of net bevallen aangehouden omdat hun mannen verdacht waren. Sommigen werden gevangen gezet met hun kinderen en anderen werden gewelddadig van ze gescheiden. Dat is simpelweg buitensporig, uitermate wreed en kan niets te doen hebben met het land veiliger maken.''

De marteling van gevangenen behelsde volgens het rapport seksueel geweld, shocks en waterboarding. Mensen die hun baan kwijtraakten kwamen ook op straat te staan, omdat volgens de decreten ontslagen ambtenaren binnen twee weken uit hun huis gezet moesten worden.

Turkije heeft na de couppoging in 2016 twee prominente journalisten onrechtmatig in hechtenis genomen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt de 'onwettige gevangenschap' van Sahin Alpay en Mehmet Altan, van wie de vrijlating bovendien door het Hooggerechtshof is bevolen.

Het is voor het eerst dat Turkse journalisten die bij het gerechtshof hebben geklaagd, in het gelijk worden gesteld. De rechters oordeelden ook dat Turkije met de vervolging de vrijheid van meningsuiting heeft aangetast. Kritiek op de regering mag niet als steun aan terrorisme worden bestraft, zeggen ze.