Volledig scherm
© AFP

VN: Venezuela verantwoordelijk voor zeker 46 dode betogers

UPDATEDe Verenigde Naties (VN) hebben vandaag gezegd dat Venezolaanse veiligheidsdiensten verantwoordelijk zijn voor zeker 46 doden onder betogers tegen president Maduro. Een gespecialiseerd team van de VN ontdekte 'vaak voorkomend en systematisch gebruik' van buitensporig geweld tegen de demonstranten in het land.

Het team spreekt ook van andere mensenrechtenschendingen door de Venezolaanse overheid, zoals het willekeurig gevangennemen van meer dan vijfduizend betogers. Daarnaast maken getuigen melding van zware mishandeling en martelpraktijken zoals met elektrische schokken en verstikking met gas. 

Volgens een woordvoerster van de VN zijn er geen tekenen van verbetering. ,,We maken ons zorgen dat de situatie verder escaleert'', aldus de woordvoerster. De VN roepen de regering van president Maduro op om de veiligheidstroepen te beteugelen, de mishandelingen te onderzoeken, de willekeurig gevangengenomen mensen vrij te laten en de veiligheid van de afgezette openbare aanklager Louisa Ortega te waarborgen.

De VN neemt in totaal 124 overlijdensgevallen onder de loep die plaatsvonden tijdens demonstraties tegen verkiezingen uitgeschreven door de Venezolaanse president Maduro. De Venezolanen konden afgelopen maand stemmen voor een speciale raad van 545 leden, die de grondwet moet herschrijven. Volgens president Nicolas Maduro is de wet verouderd.

De oppositie zag de stembusgang echter als een truc van Maduro om meer macht te krijgen. De Venezolanen konden niet voor of tegen stemmen maar alleen kiezen uit overwegend regeringsgetrouwe kandidaten. Zo stonden onder meer de vrouw en zoon van de president op de kieslijst. Bij demonstraties kort na de verkiezingen vielen volgens de oppositie zestien doden. Voorstanders van Maduro ontkenden dat er doden waren gevallen.

Verantwoording

Quote

Het Venezolaan­se volk heeft het recht om vredig te proteste­ren. Dat is hun politieke en burger­recht

Ramón Muchacho, leider oppositiepartij

Justitie in Venezuela beval vandaag de arrestatie van Ramón Muchacho, leider van een oppositiepartij, vanwege zijn vermeende rol bij de protesten. De burgemeester van de Venezolaanse stad Chacao moet zich verantwoorden voor de vele protesten in zijn gemeente plaatsvinden. Muchacho werd tevens veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Ook wordt hij uit zijn ambt ontheven. Het 'proces' bestond uit een reeks hoorzittingen, waarvoor de burgemeester niet kwam opdagen. 

De rechter achtte hem schuldig aan het blokkeren van een vrije toegang tot de regio. Demonstranten in en rond Chacao blokkeren al meer dan vier maanden lang de straten en werpen barricades op. Volgens de rechter deed Muchacho daar niets tegen. ,,Het Venezolaanse volk heeft het recht om vredig te protesteren. Dat is hun politieke en burgerrecht. Wij beschermen dat recht enkel'', had Muchacho eerder gezegd.

Opponenten van Maduro werden al eerder opgepakt. Zo zijn de oppositieleiders Leopoldo López en Antonio Ledezma weer onder huisarrest geplaatst, nadat ze eerder waren opgepakt en korte tijd vastzaten.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.