Volledig scherm
Vluchtelingen in september 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije. Hongarije liett ze niet door. © ANP

VN: Zes keer meer migranten over land Europa binnengekomen in 2018

Sinds januari zijn zo'n 18.000 migranten Europa binnengekomen op een niet-reguliere en onveilige manier. Dat is zes keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt de VN. De drukste route loopt volgens de Verenigde Naties van Turkije naar Griekenland.

Meer dan een vijfde van de migranten die Europa bereiken, komt over land binnen. Dat blijkt uit statistieken van de Internationale Organisatie voor Migratie (IMO). Tussen januari en eind augustus kwamen 17.966 niet-reguliere migranten langs deze weg Europa binnen. Zes keer zoveel als de 2464 vorig jaar op hetzelfde tijdstip, zegt het migratie-agentschap van de VN. 

De toename van het aantal binnenkomsten over land valt volgens de internationale organisatie samen met een daling van het aantal migranten  dat Europa op niet-reguliere wijze bereikt over zee. Dat komt mogelijk doordat de route vanuit Libië steeds moeilijker wordt vanwege de toename van het aantal patrouilles van de Libische kustwacht. 

Volgens het VN-agentschap kwamen sinds het begin van het jaar ongeveer 74.500 migranten Europa binnen via de Middellandse Zee. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar bijna 129.000. 

De drukste landroute voor irreguliere migratie loopt volgens de IOM van Turkije naar Griekenland. De Griekse autoriteiten registreerden sinds het begin van het jaar in totaal 12.166 aankomsten. Vorig jaar waren dat er 'slechts' zo'n 5550. Meer dan 50 procent van degenen die in Griekenland aankomen zijn Syriërs, Irakezen en Afghanen, zegt het VN-agentschap.

Van de overige 6000 niet-reguliere migranten die sinds januari Europa binnenkwamen, arriveerden de meeste volgens de IOM in Ceuta en Melilla. Deze Spaanse enclaves in het uiterste noorden van Marokko vormen de enige landgrenzen van de Europese Unie met Afrika. Om de micro-territoria heen staan hoge hekken die regelmatig het doelwit zijn van 'aanvallen' van migranten die proberen Spanje binnen te komen.

Bekijk hieronder hoe migranten de hekken in Ceuta passeren:

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.