Rookbommen op het veld bij Standard Luik.
Volledig scherm
Rookbommen op het veld bij Standard Luik. © AFP

Voetbalduels Frankrijk en België gestaakt vanwege racisme en vuurwerk

Zowel in Frankrijk als in België zijn vanavond voetbalwedstrijden stilgelegd wegens wangedrag van de supporters. Bij het Belgische duel tussen Standard Luik en Anderlecht werd herhaaldelijk vuurwerk op het veld gegooid. Bij de wedstrijd tussen Dijon en Amiens in de Franse competitie ging het om racistische spreekkoren.

De aanhang van de Belgische topclub Anderlecht lag aan de basis van het definitief staken van de wedstrijd bij Standard. Scheidsrechter Lambrechts legde het duel na 25 minuten op een stand van 2-0 al stil. ,,Dit is absoluut niet te tolereren in het voetbal’', zo liet de Brusselse club in een mededeling weten. ,,De directie keurt het gedrag van vanavond ten strengste af.’'

Verschillende spelers van Anderlecht liepen naar het vak van hun supporters om ze tot bedaren te brengen. Dat lukte niet.

Racisme

De wedstrijd tussen Dijon en Amiens werd tijdelijk onderbroken wegens racistisch gedrag van de fans van de thuisclub. Het slachtoffer, verdediger Prince Désir Gouano van Amiens, verzocht om een korte pauze. Daaraan werd, voor de duur van vijf minuten, gehoor gegeven.

Amiens zei de aanvoerder te steunen. ,,We staan achter hem. Voor racisme is geen plaats in de stadion.’’