Volledig scherm
Archiefbeeld © AFP

Volgend jaar zelfs op de maan 4G-dekking

In sommige delen van Nederland is een 4G-internetverbinding niet eens een zekerheidje, maar in 2019 moet er zelfs op de maan 4G-dekking komen. Daardoor wordt het mogelijk om video's in hoge resolutie te versturen richting de aarde.

Het zijn bekende namen die de snelle verbinding tot stand willen brengen. Vodafone, Nokia en autobedrijf Audi hebben zich verenigd onder de naam Part-Time Scientists en hopen op die manier volgend jaar twee maanrovers (onbemande ruimtevoertuigen) op de maan te zetten die voor de 4G-verbinding moeten zorgen. 

Door de snelle internetverbinding is het mogelijk om HD-beelden (High Definition) door te sturen en kost het veel minder energie om met de maanrovers te communiceren. Het idee daarachter is simpel: hoe minder energie het verzenden van de data kost, hoe meer energie er overblijft om wetenschap te bedrijven. 

Volgens de directeur van het nieuwbakken bedrijf is het een belangrijke eerste stap naar het leven op een andere planeet. ,,Als we de aarde ooit willen verlaten, zullen we daarbuiten eerst een infrastructuur moeten aanleggen," zegt hij tegen Techradar.

Whatsapp

De huidige ontwikkeling betekent overigens niet dat astronauten plots een 4G-hotspot hebben in de ruimte en daardoor kunnen whatsappen met het thuisfront. De verbinding wordt uitsluitend gebruikt voor communicatie tussen de maanrovers en het controlecentrum in Berlijn. 

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.