'Vondst van decennium': eeuwenoud scheepswrak voor kust Portugal

VIDEOVoor de kust van Portugal hebben archeologen een scheepswrak gevonden dat daar waarschijnlijk al zo'n vierhonderd jaar ligt. Het schip is in de buurt van Lissabon gezonken, vermoedelijk toen het terugkeerde uit India met specerijen.

,,De ontdekking van het decennium'', noemt projectleider Jorge Freire de vondst. In Portugal is dit volgens hem 'de belangrijkste ontdekking aller tijden'. Het wrak en de voorwerpen die het schip vervoerde zijn heel goed bewaard gebleven, stelt hij.

Duikers vonden in en rond het wrak onder meer verschillende soorten specerijen, negen bronzen kanonnen met het Portugese wapen erop gegraveerd, Chinees porselein en kaurischelpen, die vroeger als betaalmiddel werden gebruikt.

Volledig scherm
In en rond het wrak vonden de archeologen onder meer Chinees porcelein. © REUTERS

Vermoedelijk is het schip ergens tussen 1575 en 1625 gezonken. Het wrak werd begin deze maand gevonden op de bodem voor de kust van Cascais. Daar mondt de rivier de Taag uit die langs Lissabon stroomt en uitkomst in de Atlantische Oceaan. Het is een plek waar veel schepen zijn vergaan. De Portugese minister van Cultuur Luis Mendes noemde het gebied 'een hotspot' voor wrakken. ,,Dat bewijst deze vondst", aldus de minister.

Volledig scherm
Een kanon met daarin het Portugese wapen gegraveerd. © REUTERS
Volledig scherm
Een duiker bij overblijfselen van het scheepswrak dat is gevonden voor de Portugese kust. © REUTERS