Amazone Jody van Gerwen. Inzet: vader Mario.
Volledig scherm
Amazone Jody van Gerwen. Inzet: vader Mario. © .Maikel Samuels / NCA

Voor drugssmokkel veroordeelde vader van springamazone nu voor kwart miljoen ‘geplukt’

Zijn veroordeling tot zeventien jaar cel voor het smokkelen van 51 kilo cocaïne naar Groot-Brittannië heeft voor de vader van de succesvolle Nederlandse springamazone Jody van Gerwen een vervelend financieel staartje gekregen. De Limburgse paardenhandelaar moet de Britse schatkist ook nog ruim 240.000 euro betalen, zo besliste een rechter in Canterbury afgelopen week. 

Mario van Gerwen (54) heeft 28 dagen de tijd om het geld te betalen, meldt de National Crime Agency (NCA) op Twitter. ,,Het uitvoeren van bevelen tot confiscatie bovenop strafrechtelijke veroordelingen betekent een dubbele klap terwijl je al in de gevangenis zit. Als Van Gerwen niet betaalt, blijft hij daar nog twee jaar en is hij het geld nog steeds verschuldigd.’’

Georganiseerde misdaadorganisaties zijn volgens het NCA sterk afhankelijk van smokkelaars zoals Van Gerwen. ,,Hij bracht aanzienlijke hoeveelheden drugs naar het Verenigd Koninkrijk, wat uitbuiting en geweld op straat zal hebben aangewakkerd. Na zijn arrestatie nam de Nederlandse politie 270.000 euro cash in beslag in de woning van Van Gerwen in Limbricht. Zijn financiële voordeel van de drugssmokkel werd berekend op basis van dit bedrag.’’

Koerier

Mario van Gerwen werd op 13 juli 2017 in het Britse Dover betrapt met 51 blokken cocaïne in zijn paardentrailer. De lading drugs, met een geschatte straatwaarde van zo'n 4,4 miljoen euro, zat verstopt in een geheime bergplaats in de trailerwand. Hij verklaarde onschuldig te zijn en moest naar eigen zeggen alleen twee paarden afleveren bij een kennis in Bracknel. De rechtbank in Canterbury vond het een weinig geloofwaardig verhaal en veroordeelde hem in januari 2018 tot zeventien jaar cel. 

Dochter Jody van Gerwen, destijds 27 jaar, hoorde het vonnis huilend aan. Volgens rechter Rupert Lowe wist zij niets van de drugssmokkel en was zij ‘een onschuldig slachtoffer’ in de zaak. Haar vader was volgens hem een koerier die zijn paardenhandel als dekmantel gebruikte voor de drugssmokkel. Lowe zag wel een verband tussen de drugshandel en de sportieve activiteiten van Jody van Gerwen. 

Dure bezigheid

,,Deze rechtszaak speelt zich af tegen de achtergrond van de zeer succesvolle carrière van uw dochter Jody als internationale springamazone’', aldus de rechter. ,,Dat is een zeer dure bezigheid, ondanks de sponsoren en het prijzengeld. Ik heb de overtuiging dat in ieder geval een deel van uw motivatie gelegen is in het uitbouwen van haar zeer dure loopbaan op het hoogste niveau.’’

Mario van G. heeft zelf op landelijk niveau paardgereden.Jody van Gerwen staat bekend als een talentvolle amazone. Ze won prijzen in binnen- en buitenland en was de jongste winnaar ooit van het Noordelijk Internationaal Concours NIC Assen.

Van Gerwens paardentrailer waarin 51 kiloblokken cocaïne verstopt zaten.
Volledig scherm
Van Gerwens paardentrailer waarin 51 kiloblokken cocaïne verstopt zaten. © NCA
 1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.
 2. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
 3. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
  video

  Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.