Volledig scherm
Woordvoerster van Buitenlandse Zaken Heather Nauert (links) met minister Mike Pompeo. © REUTERS

Voormalig Fox-presentatrice Nauert trekt zich terug als ambassadeur VN

De voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert heeft zich teruggetrokken voor de rol van Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De politiek onervaren Nauert zou Nikki Haley opvolgen die in oktober haar vertrek aankondigde.

President Trump maakte in december de bijzondere keuze voor Nauert bekend. Na haar carrière in de journalistiek werd ze in april 2017 benoemd tot woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat was haar eerste overheidsbetrekking.

Nauert zou echter het vertrouwen genieten van de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en heeft bovendien een goede relatie met presidentsdochter Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner. Maar nu ziet ze dus af van de functie, ‘in het belang van haar gezin.’

Nauert bedankte in een verklaring president Trump en buitenlandminister Mike Pompeo voor het gestelde vertrouwen. ,,De afgelopen twee maanden zijn echter slopend geweest voor mijn familie en daarom is het in hun belang dat ik me niet langer beschikbaar stel voor deze functie’’, aldus de 49-jarige Nauert.

De aanstelling van Nauert als VN-ambassadeur verliep al niet vlekkeloos, omdat het ministerie haar naam nooit formeel heeft aangedragen bij de Senaat die de benoeming moet goedkeuren. Bovendien werd haar kandidatuur vanaf het begin al sterk bekritiseerd door de Democraten vanwege haar gebrek aan ervaring op diplomatiek vlak.

Ook het Witte Huis zou naar verluidt twijfels hebben gekregen na een nieuwe screening van Nauert. Daaruit bleek dat ze in het verleden een oppas inhuurde, die weliswaar legaal de Verenigde Staten was binnengekomen, maar geen werkvergunning had. Gevreesd werd dat de kwestie hoe dan ook aan de orde zou zijn gekomen tijdens haar aanstelling.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.