Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Zon. © AD

Voorstanders van verbod op Turkse campagne spelen met vuur

commentaarTurkse politici die in Europa campagne komen voeren? Hoe wrang ook, met een verbod maken bestuurders zich schuldig aan wat zij Erdogan zo verwijten, zo schrijft het AD.

Quote

Leiders die anderen beschuldi­gen van wat zij zelf in praktijk brengen, ondermij­nen de eigen geloofwaar­dig­heid

Europa schiet in een kramp nu Turkse politici er campagne willen voeren voor een omstreden grondwetswijziging die de almacht van president Recep Tayyip Erdogan verder uitbouwt. Verschillende Europese lidstaten, waaronder ook Nederland, willen de bijeenkomsten verbieden. Oostenrijk pleit zelfs voor een algeheel Europees verbod op Turkse campagneactiviteiten, die alleen maar tot doel hebben de rechtsstaat in Turkije te ondermijnen.

Maar iedere voorstander van zo'n verbod, premier Mark Rutte incluis, speelt wel met vuur. Als de campagnebijeenkomsten worden verboden, beperkt de commotie zich niet meer tot de kernwaarden in Turkije. In dat geval staan ook verworvenheden van Europa op het spel, van vrijheid van meningsuiting tot vrijheid van vergadering. Dan draait het om de principiële vraag: mag je in eigen huis een uitzondering maken op fundamentele rechten omdat die elders worden geschonden?

Natuurlijk krijgen bestuurders hier kromme tenen als Erdogan de democratie in Europa ter discussie stelt en zelfs spreekt van 'nazipraktijken'. Daarmee laat de Turkse president zien dat hij elk gevoel voor verhoudingen kwijtraakt bij de vestiging van zijn autocratie. Leiders die blind en doof worden voor elk 'nee' groeien uit tot dictators. Leiders die anderen beschuldigen van wat zij zelf in praktijk brengen, ondermijnen de eigen geloofwaardigheid.

Maar met de campagne door Turkse politici in Europa maken Erdogan en zijn vazallen zich niet strafbaar. De openbare orde staat (nog) niet ter discussie. Zeker, ze prijzen een grondwetswijziging aan die Europa verafschuwt, maar onze eigen democratie loopt met Erdogans plannen geen schade op.

Dat gebeurt echter wel als Europese bestuurders selectief vrijheden ontzeggen aan mensen van wie de mening niet op prijs wordt gesteld. Hoe wrang het ook is, met een verbod maken Europese bestuurders zich schuldig aan wat zij Erdogan zo verwijten: aantasting van de rechtsstaat.

Reageren? h.vanzon@ad.nl

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.