Volledig scherm
Archiefbeeld van een vuursalamander © EPA

Voortbestaan salamander bedreigd door vleesetende schimmel

Salamanders in Nederland en België worden geteisterd door een dodelijke schimmel. Uit onderzoek op vuursalamanders blijkt nu dat deze vleesetende variant van de schimmel oorspronkelijk afkomstig is uit Azië en nagenoeg niet uit te roeien valt.

De schimmel is waarschijnlijk via de invoer van huisdieren in Europa beland en werd in 2010 in Zuid-Limburg ontdekt. Een team van Belgische en Zwitserse onderzoekers startte in 2014 met het onderzoeken van de schimmel en de effecten van blootstelling eraan voor salamanders. Vandaag verschenen hun bevindingen in het tijdschrift Nature

Ze observeerden een groep vuursalamander in België die werd blootgesteld aan de schimmel. Gevolg: binnen een halfjaar nam de omvang van de groep met negentig procent af. Twee jaar later was nog minder dan één procent van de originele populatie in leven.

De schimmel veroorzaakt zweren op de huid van de salamanders. Hierdoor wordt de huid ernstig aangetast, met als gevolg dat de dieren ook vatbaarder worden voor andere infecties.

Uitroeien

De schimmel bleek bijzonder effectief in het aantasten van de gezondheid van de dieren, daarnaast wist het ook nog goed te overleven. Van de voegen van dikke muren tot de poten van waterpoten: sporen van de schimmel wisten zich snel te verspreiden, wat één van de oorzaken is dat het uitroeien een zeer lastige klus wordt.

Daarnaast wisten geïnfecteerde dieren ook op den duur geen afweersysteem te ontwikkelen. Normaliter weet een soort zichzelf in leven te houden doordat de gezonde dieren immuun worden, zich voortplanten en daardoor de populatie op den duur resistent maken. Tegelijkertijd maakt dit probleem ook dat de dieren niet ingeënt kunnen worden, waardoor een oplossing niet in zicht is.

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.