Volledig scherm
Een familielid van de blogger nadat zij zijn lichaam heeft gezien © afp

Vooruitstrevende blogger doodgestoken in Bangladesh

Een blogger is op straat in de hoofdstad van Bangladesh doodgestoken, vermoedelijk omdat hij kritiek had op de islam. Twee studenten van een islamitisch opleidingsinstituut zijn aangehouden, aldus de BBC.

Washiqur Rahman werd in de buurt van zijn huis in Dhaka aangevallen. De verdachten waren bewapend met vleesmessen. Rahman schreef onder het pseudoniem Ugly Duckling.

Rahman was neergestoken op een drukke straat in Dhaka. Twee verdachten werden opgepakt. Zij hadden vleesmessen bij zich. De verdachten vertelden de politie dat ze Rahman aanvielen omdat hij negatief over de Islam schreef. 

Abhijit Roy
Het is de tweede moord op een kritische blogger in een maand tijd. Eind februari werd Abhijit Roy in Dhaka doodgestoken. Hij kreeg bekendheid met boeken over homoseksualiteit en de filosofie van atheïsten, die in het overwegend islamitische land veel aandacht kregen.

Na de moord op Roy braken er massale protesten uit. Studenten en activisten beschuldigen de overheid van gebrek aan bescherming van mensen die kritiek hebben op religies.

Imran Sarker, het hoofd van een netwerk van activisten en bloggers in Bangladesh, vertelde het Franse persbureau dat Rahman een vooruitstrevende vrije denker was. Hij zou lid zijn van de islamitische groep Hizb ut-Tahrir, een groep die verbannen is uit Bangladesh.