Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten proberen de draad weer op te pakken.
Volledig scherm
Bewoners op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten proberen de draad weer op te pakken. © ANP / Arie Kievit

Voorzitter Europarlement wil ook steun voor Sint Maarten

Sint Maarten moet na de passage van Irma net zoveel Europese steun voor wederopbouw krijgen als het Franse deel van het eiland. Nederlandse Europarlementariërs maar ook voorzitter Antonio Tajani dringen daarop aan bij de Europese Commissie.

,,Ik vind dat we deze burgers, die mogen stemmen bij de Europese verkiezingen en dezelfde vernielingen hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen”, aldus de Italiaan. Of het geld uit hetzelfde of een ander potje komt, maakt hem niet uit, schrijft hij in een brief aan Commissievoorzitter Juncker. 

Europese grondgebied

Anders dan het Franse deel van het eiland maakt Sint Maarten geen deel uit van het Europese grondgebied. Daardoor kan het geen aanspraak maken op fondsen waaruit de Franse buren wel kunnen putten. 

Nederland was goed vertegenwoordigd in een ingelast debat met Hulpcommissaris Stylianides om de belangen van het ‘eigen’ Sint Maarten te bepleiten. Zo pleitte Van Nistelrooij (CDA) voor een ‘integrale beoordeling’: ,,Het is één eiland dat één aanpak verdient.” Van Dalen (CU): ,,Er is meer nodig dan noodhulp.” Van Miltenburg (D66): ,,Commissie, maak slim gebruik van uw fondsen.” Jongerius (PvdA): ,,Europa mag in geval van nood zijn burgers niet de rug toekeren. En bij de wederopbouw mag er geen onderscheid zijn tussen het Franse en het Nederlandse deel van het eiland.”

Flexibel en pragmatisch

Op Sint Maarten is één derde van de huizen onherstelbaar verwoest en is een nog veel groter deel al dan niet ernstig beschadigd. 

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat er na contact met Brussel vanuit dat de regels ‘flexibel en pragmatisch’ worden toegepast, maar Stylianides deed over Sint Maarten geen enkele toezegging. ,,We zetten nu alle beschikbare middelen in voor onmiddellijke noodhulp en zullen daarna de getroffen landen natuurlijk bijstaan op de langere termijn.” Maar of Sint Maarten daar bij hoort blijkt dus pas later. 

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.