Vrees voor milieuramp in Jemen: 200 miljoen liter olie uit tanker kan Rode Zee in stromen
Een oude Al Safer-tanker in Jemen, met 200 miljoen liter olie aan boord, baart de Verenigde Naties grote zorgen. Deze is namelijk al jaren niet onderhouden, wat een grote milieuramp tot gevolg kan hebben.
BuitenlandredactieLaatste update:27-04-21, 13:32
,,Het is een tikkende tijdbom”, zegt Peter-Derrek Hof, de Nederlandse ambassadeur voor Jemen, tegen de NOS. ,,Hoeveel tijd we precies hebben, weten we niet.” De tanker bevindt zich voor de haven van Hodeiah. Doordat er al jaren een burgeroorlog gaande is in Jemen, is er weinig aandacht besteed aan het onderhoud van de tanker. ,,Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op lekkage, op een explosie of op het zinken van het schip”, aldus Hof.
De machinekamer van de tanker kwam vorig jaar onder water te staan, waarna het al bijna fout ging. Mocht er iets misgaan, dan is het gevolg dat er bijna tweehonderd miljoen liter olie de Rode Zee instroomt. Naast dat dit een ecologische en humanitaire ramp zou zijn, zullen ook belangrijke internationale scheepvaartroutes worden geraakt. De Verenigde Naties schatten dat 30 miljoen mensen in landen langs de Rode Zee de gevolgen van een olieramp zouden ondervinden.
De VN en de Houthi’s moeten tot een overeenstemming komen over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd
Peter-Derrek Hof, Nederlandse ambassadeur voor Jemen
Hof heeft de handen ineengeslagen met ambassadeurs van andere Europese landen. Hij wil dat er zo snel mogelijk voor een tijdelijke oplossing wordt gezorgd. Inmiddels heeft ons land 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor de inspectiemissie van de Verenigde Naties, die ruim 13 miljoen gaat kosten. Uit de missie moet blijken waar de zwakke plekken van de tanker zich bevinden. Daarnaast moeten mogelijke dringende noodoperaties uitgevoerd worden. Het uiteindelijke doel is om vast te stellen hoe het probleem op de lange termijn opgelost kan worden.
Houthis
Hof ziet wel wat beren op de weg. ,,Het probleem ligt duidelijk bij de Houthi’s”, verwijst hij naar de rebellengroepering. ,,De VN en de Houthi’s moeten tot een overeenstemming komen over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en de Houthi’s hebben daarbij feitelijk een vetorecht. Het schip ligt in door hen gecontroleerd gebied.” Oorspronkelijk was de tanker van het Jemenitische staatsbedrijf Yemen Oil and Gas Corporation.
Toen de oorlog in 2015 begon, viel deze echter in handen van de Houthis. Deze sji’titische bevolkingsgroep vecht sinds die tijd een bloedige oorlog uit met de soennitische meerderheid in het land. De gevechten zijn extra opgelaaid door de directe bemoeienis van Saudi-Arabië en Iran, die allebei volop steun geven aan hun geloofsgenoten in het conflict. Saudi-Arabië steunt de soennieten met een luchtoorlog, Iran levert wapens aan de sji’itische Houthis.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.