Volledig scherm
Een modderstroom trof maandag de stad Khorramabad in het westen van het land. © AP

Vrees voor nieuwe ramp in overstroomd Iran: dammen op punt van breken

Een nieuwe ramp dreigt bij de toch al zware overstromingen in Iran. De autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van 70 dorpen in het westen van het land, die dreigen onder water te lopen.

Een paar stuwmeren zijn de laatste dagen tot aan de rand volgestroomd. Er is zorg dat een aantal dammen het als gevolg van slecht onderhoud mogelijk begeeft, met alle dramatische gevolgen van dien. Ook de hoofdstad Teheran zou door nieuwe waterstromen worden bedreigd, meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

De ergste regenval en overstromingen sinds mensenheugenis hebben in Iran tenminste al aan 47 mensen het leven gekost. Tienduizenden bewoners van zuidelijke en westelijke provincies zijn inmiddels geëvacueerd. In de westelijke provincie Kohgiluyeh en Boyer Ahmad is een dorp volledig bedolven geraakt door een grondverschuiving, gelukkig net nadat de bewoners in veiligheid waren gebracht.

Het is moeilijk voor westerse hulpdiensten om de omvang van de ramp in te schatten, aangezien de Iraanse overheid nog steeds geen buitenlandse waarnemers en journalisten toelaat in getroffen gebieden, aldus The New York Times. Op de Iraanse staatstelevisie zijn wel dagelijks indrukwekkende beelden te zien van woeste stromen die door dorpen spoelen en ondergelopen gebieden waar mensen op de daken op hulp wachten. In sommige streken is in een etmaal meer dan de helft van de jaarlijkse regenval naar beneden gevallen.

Volledig scherm
Een reddingsoperatie in de stad Ahvaz waar - zoals op veel plaatsen- de plaatselijke rivier buiten zijn oevers is getreden. © AFP

Reddingswerk

Terwijl helikopters van het Iraanse leger en van de Rode Halvemaan reddingswerk verrichten, is er een woordenstrijd ontbrand tussen de Iraanse autoriteiten en Washington. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif,  kan Iran als gevolg van de hernieuwde economische sancties moeilijk hulp bieden aan de slachtoffers van de overstromingen.

Ook reddingshelikopters staan op de lijst van producten die niet meer aan Iran mogen worden geleverd, vanwege het omstreden nucleaire programma van het land. ‘Ook hulphelikopters vallen onder het geblokkeerde materiaal. Dat is geen economische oorlogsvoering, maar economisch terrorisme’, aldus Zarif op Twitter.

Hij kreeg lik op stuk van zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo, die zei dat Iran de schuld bij anderen legde terwijl de overstromingen vooral een gevolg zouden zijn van ‘mismanagement in stedelijke planning en in de organisatie van de hulpdiensten’. Volgens Al Jazeera wordt dat laatste deels onderschreven door Iraniërs op sociale media. Daar zou veel kritiek te lezen zijn op de rammelende hulp aan overstromingsslachtoffers. Frankrijk en Duitsland hebben Iran inmiddels reddingsboten geleverd.