Volledig scherm
Agenten bij de ingang in de Tweede Kamer. © anp

Vrees voor veiligheid Kamerleden door asieldebat

Er wordt gevreesd voor de veiligheid van Tweede Kamerleden door de discussie rond de vluchtelingen. De afdeling beveiliging van de Kamer waarschuwt daarvoor in een e-mail naar de fracties, die in handen is van het AD.

Volledig scherm
In Oranje liep het dinsdag uit de hand, nadat Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) de gemeente opdroeg zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen. © anp

De partijen worden dringend geadviseerd om beveiligers te waarschuwen als ze naar bijeenkomsten gaan over het asielvraagstuk. De beveiliging ziet dit als een 'verhoogd risicomoment'. ,,Het is voorstelbaar dat tegenstanders, maar ook voorstanders van het debat op bijeenkomsten over het vluchtelingendossier Tweede Kamerleden kunnen confronteren met hun ongenoegen,'' schrijft de beveiligingsafdeling van de Tweede Kamer.

,,Ik verzoek u derhalve om alert te zijn op bijeenkomsten over dit onderwerp waarbij Tweede Kamerleden van uw fractie aanwezig zijn.'' In de e-mail wordt ook verwezen naar het incident met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) in het Drentse Oranje. ,,Bijeenkomsten over dit onderwerp zoals afgelopen dinsdagavond in Oranje kunnen onrustig verlopen waarbij emoties plaatselijk soms hoog oplopen.  De hoge instroom van asielzoekers in Nederland houdt de gemoederen bezig.

Onrust
Vooralsnog is er geen sprake van grote maatschappelijke onrust in Nederland over de instroom van asielzoekers. Wel zijn de laatste tijd op verschillende plaatsen in Nederland uitingen van verzet tegen de opvang van de grote stroom asielzoekers waarneembaar.''

Er wordt steeds verhitter gedebateerd over het vluchtelingenvraagstuk. Een aantal gemeenteraadsvergaderingen moest om die reden onderbroken worden uit angst voor ongeregeldheden.