Volledig scherm
White Corner Bar in Kos-stad. © AFP

Vrijdagavond in Kos: waar is het vannacht veilig?

Het is vrijdagavond en weer begint het Captain’s Hotel in de stad Kos op het gelijknamige Griekse eiland te trillen. De zoveelste naschok na de aardbeving die in de nacht van donderdag op vrijdag aan twee toeristen het leven kostte. Op de pleinen in de stad vragen de toeristen zich af: waar slaap ik vannacht veilig? 

Jeltsje de Jong (58) en haar zoon Tim (21) uit Beetsterzwaag komen naar buiten gerend. Ze gaan op het terras voor het hotel zitten, beducht voor de mogelijke gevolgen van de naschok die zojuist de grond weer even deed trillen. Waar ze vanavond slapen? ,,Ik hoop binnen. We hebben geen andere keus”, zegt Jeltsje. ,,Afgelopen nacht zijn we alleen maar buiten geweest. Ik hoop dat we vannacht een beetje kunnen slapen.” Een Italiaanse vrouw durft het risico niet te nemen; zij heeft haar twee kleuters op ligstoelen bij het zwembad ingestopt.

Quote

Zelfs al zou je weg willen, dan nog zijn er geen vluchten

Overal in de hoofdstad van het eiland gaat het over de vraag: is het veilig? En vooral: is het nog leuk? ,,Ik ben net aangekomen. Ik moet nog tien dagen”, zegt een vrouw met een Duits accent in het Engels tegen andere toeristen. Ze steekt al haar tien vingers in de lucht. Naast haar liggen de brokstukken van een muur rondom een elektriciteitsmast die is ingestort. 

,,Zelfs al zou je weg willen, dan nog zijn er geen vluchten”, analyseert een Nederlander op de kade van de oude haven die verzakt is en vol scheuren zit. Even verderop zijn drie jonge Nederlandse meiden vooral blij dat het gevaar van een tsunami volgens hen wel geweken is. “En als er weer zo’n naschok komt, dan volg ik gewoon mijn instinct en ga ik rennen.”

Lege uitgaansstrip

De terrassen in de oude haven zitten vol, maar de uitgaansstrip erachter is uitgestorven. Een politieagent bewaakt de restanten van club White Corner, waarvan het dak in de nacht van donderdag op vrijdag instortte. Een Turkse en Zweedse toerist kwamen daarbij om het leven. 

Het voelt onwerkelijk dat het in het hart van het toeristisch uitgaansgebied midden in het vakantieseizoen donker en stil is. Net als even verderop, rondom de bij toeristen geliefde oude plataan van Kos. Hier wemelt het normaal van de toeristen die met een ijsje over de oude keitjes slenteren. Nu stapt een enkele waaghals over de rood-witte afzettingslinten rondom de voormalige moskee, om zich te laten fotograferen bij de gehavende minaret. Die staat scheef en lijkt elk moment te kunnen omvallen. 

Hotels

En zo zijn er nog wel meer gevaarlijke plekken in de stad. Zeker drie hotels zijn (voorlopig) niet meer bewoonbaar. De gasten moesten elders worden ondergebracht. Het is tegelijk het absurde van de situatie op het vakantie-eiland: waar sommige mensen het liefst weg willen vanwege wat er is gebeurd en uit vrees voor wat er nog kan komen, komen er vrijdagavond en morgen ook gewoon weer nieuwe charter-vluchten vol toeristen aan. Waar aan de ene kant de shovels door de straten rijden om puin te ruimen, liggen bij sommige hotels de gasten op vrijdagmiddag alweer aan het zwembad. 

Experts stellen dat de aarde nog drie, vier dagen na zal schudden. Maar de grote klap is al wel geweest, zeggen zij. Een geruststelling voor iedereen die de avond in een hotel zal doorbrengen.