Volledig scherm
Joshua Wong verlaat de Lai Chi Kok gevangenis in Hong Kong. © AFP

Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in Hongkong

Een leider van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vrijgelaten. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust, is niet bekend.

Wong werd het gezicht van de paraplubeweging. Hij werd in TIME magazine uitgeroepen tot invloedrijkste tiener van 2014 en werd in 2017 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Veel jongeren gingen vijf jaar geleden de straat op omdat ze meer democratie wilden. Samen met 19 andere demonstranten werd Wong opgepakt en tot celstraf veroordeeld. Later kreeg hij opnieuw drie maanden cel vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel. 

Direct na zijn vrijlating hield Wong een persconferentie. Hij zei dat de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, op moet stappen na het politiegeweld van afgelopen week en dat hij zich snel bij de massale protesten zal aansluiten.

Volledig scherm
Activist Joshua Wong roept Carrie Lam op te vertrekken. © AFP

2 miljoen mensen de straat op

Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Honderden demonstranten brachten de nacht door op straat en blokkeerden belangrijke wegen in de stad. Op verzoek van de politie verplaatsten zij zich maandagochtend naar de kant van de weg. ,,Dit is geen oproep om te vertrekken, maar verplaats je alsjeblieft naar de stoep. Het is maandag en mensen moeten werken of naar school’’, zei een omroeper volgens The South China Morning Post.

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, bood zondag haar excuses aan vanwege het politiegeweld bij eerdere demonstraties. De politie is daarom gezegd niet hard in te grijpen maandag.

Bekijk hier beelden van de protesten in Hongkong :

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
  2. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.