Volledig scherm
De drugs die in het vliegtuig werden gevonden. © Videostill

Vrijgelaten Nederlandse piloten niet langer verdachten; waarschijnlijk snel naar huis

UpdateDe drie Nederlandse piloten die maandag in Argentinië zijn vrijgekomen, zijn ‘op dit moment niet langer verdachten’. Dat heeft de openbaar aanklager Emilio Guerberoff gezegd tegen deze nieuwssite. Hij geeft aan dat het onderzoek van de rechter nog wel doorgaat. Dit kan ‘tot nog vier maanden duren’, aldus de aanklager.

Guerberoff laat verder weten dat de piloten wel officieel toestemming nodig hebben van de lokale autoriteiten om het land te mogen verlaten. Hij verwacht overigens niet dat de Argentijnse autoriteiten daarbij dwars zullen liggen. De kans is daarom erg groot dat de piloten dinsdagmiddag op de KLM-vlucht KL702 naar Amsterdam zullen afreizen.

De drie werden een kleine twee weken geleden samen met vijf Argentijnen opgepakt toen er 82 kilo cocaïne aan boord van hun Martinair-vrachtvliegtuig werd gevonden. Het vliegtuig vervoerde onder meer polopaarden. De grote vraag is of de piloten – 51, 52 en 56 jaar oud – iets wisten van de drugs aan boord van hun toestel. Er is volgens de aanklager te weinig bewijs dat ze er iets mee te maken hebben. Van de acht personen zijn er zes vrijgelaten, twee moeten langer blijven zitten.

Geen dader maar slachtoffer

Een paar dagen na hun aanhouding verklaarde de advocaat van de drie piloten al dat de verdachten niets met de zaak te maken hebben. Volgens de advocaat zijn zij slachtoffer in deze zaak. Zij zegt dat op het moment dat de drugs werden ingeladen de piloten bovenin het vliegtuig zaten. Van daar uit konden zij niet zien wat er beneden werd ingeladen.

Het ging om vlucht MP6912 met vertrekpunt Sao Paolo en eindbestemming Amsterdam. Het vrachtvliegtuig is een KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder de vlag van Air France-KLM opereert. Het maakte in Argentinië op het internationale vliegveld Ezeiza een tussenstop. Op videobeelden is duidelijk te zien hoe de drugs daar aan boord zijn gegaan. Het vliegtuig staat vanwege het lopende onderzoek nog steeds aan de grond in Buenos Aires.

Bekijk hieronder een eerdere video over dit onderwerp.