Volledig scherm
Het Neues Museum. Inzet: een fragment van het kunstwerk. © PR

Vrouw (91) ziet kunstwerk aan voor kruiswoordpuzzel

Een 91-jarige vrouw heeft in een museum in de Duitse stad Neurenberg een kunstwerk met een balpen bewerkt, omdat ze dacht dat het een kruiswoordpuzzel was. Volgens de directie van het Neues Museum kan het voor 80.000 euro verzekerde werk van avantgardist Arther Köpcke (1928-1977) nog wel worden hersteld.

De hoogbejaarde dame bezocht met leeftijdsgenoten het museum voor moderne kunst. Toen het gezelschap het kunstwerk Reading Work Piece van Köpcke passeerde, pakte de vrouw een pen uit haar tas en begon letters te schrijven in de lege vakjes van de kruiswoordpuzzel die onderdeel is van de collage. Op het kunstwerk staat de tekst 'Insert Words'' (vul woorden in). De vrouw, die is aangehouden door de politie, verklaarde later dat ze dacht dat ze echt in het kunstwerk mocht schrijven. ,,Er stond nergens aangegeven dat dat niet de bedoeling was.''

Volgens de leider van de ouderenexcursie is er in het museum veel kunst te zien waarmee bezoekers 'een interactie' kunnen aangaan. ,,De vrouw was zich werkelijk van geen kwaad bewust'', vertelt hij aan Duitse media. De museumdirectie heeft aangifte gedaan van vernieling van een kunstwerk. En de Duitse criminele politie is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de handelswijze van de dame die nog helder van geest zou zijn. Het museum had het kunstwerk in bruikleen van een particulier. Als het is schoongemaakt keert het terug naar de eigenaar. De reinigingskosten zullen zeer waarschijnlijk op de vrouw worden verhaald.