Volledig scherm
Sukhwinder Kaur (links) heeft al duizenden maaltijden bereid voor de gemeenschap in het door bosbranden getroffen gebied in Bairnsdale. © EPA

Vrouw annuleert eerste trip naar India in 10 jaar om maaltijden te koken voor slachtoffers bosbranden Australië

Een vrouw die van plan was om voor het eerst in tien jaar een reis naar haar thuisland India te maken, heeft haar plannen drastisch gewijzigd toen rond de jaarwisseling de bosbranden in de Australische regio East Gippsland uitbraken. Sinds oudejaarsavond heeft ze al duizenden maaltijden voor de slachtoffers gekookt én haar familiebezoek afgezegd. ,,Mijn grote familie hier heeft me nodig’’, zegt ze.

De 35-jarige Sukhwinder Kaur uit Melbourne was van plan om naar India te gaan om haar zus te bezoeken, die na een beroerte in coma ligt. Het zou de eerste keer in tien jaar zijn dat de vrouw terug naar India zou gaan. Maar alles liep anders, toen de bosbrandencrisis ook de Australische staat Victoria bereikte en duizenden mensen vast kwamen te zitten in de regio East Gippsland.

,,Toen dit gebeurde, besefte ik dat mijn eerste plicht bij de gemeenschap hier ligt, waar ik al zo lang woon’’, vertelt Kaur tegen plaatselijke media. ,,Als ik de mensen hier had verlaten in deze moeilijke tijd, dan kan ik mezelf geen goed mens noemen. Dit is ook mijn familie en ik heb een verantwoordelijkheid naar hen toe. Ik kan mijn familie niet in de steek laten wanneer ze lijden.”

Steentje bijdragen

Kaur zegt blij te zijn dat ze als chef-kok haar steentje kan bijdragen. Ze heeft vrij genomen van haar baan bij de Australische post en kampeert al sinds 30 december in een kamertje naast de keuken in Bairnsdale waar ze met een klein team vrijwilligers zo’n duizend maaltijden per dag klaarmaakt voor de hongerige gemeenschap. ,,Veel mensen geven ons complimenten over het eten, zeggen dat het heerlijk was. Ik ben dankbaar dat God mij de kans gegeven heeft om de gemeenschap te dienen.”

Kaur werkt als vrijwilliger voor de organisatie Sikh Volunteers Australië, die vanuit Melbourne opereert. Directeur Manpreet Singh prijst Kaur om haar werk. ,,Haar zorgzame en onbaatzuchtige diensten en haar bescheiden natuur zijn een inspiratie voor iedereen. Sukhwinder is een groot voorbeeld, niet alleen voor de andere vrijwilligers maar ook voor de gemeenschap.’’

De bosbranden in Australië hebben al aan 24 mensen en zeker een half miljard dieren het leven gekost. Meer dan vijf miljoen hectare land is in vlammen opgegaan en al zeker 1.800 huizen zijn door het vuur verwoest.

Volledig scherm
Bosbranden in de buurt van Bairnsdale. © AP