Volledig scherm
Drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. © REUTERS

Vrouw drugsbaron El Chapo wil modemerk met naam man

De vrouw van de in februari in de Verenigde Staten veroordeelde Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman heeft modeontwerpers gevraagd om voorstellen te doen voor een kledinglijn die de naam van haar man moet dragen.

Emma Coronel plaatste een oproep daarvoor op haar Instagram-account. ,,Ik nodig kledingontwerpers die net beginnen en deel willen uitmaken van het project, uit om met me samen te werken.

Coronel heeft de nog te lanceren modelijn ‘El Chapo Guzmán: JGL’ genoemd, maar ze heeft moeite de naam van haar man te registeren als handelsmerk. Volgens de autoriteiten is het geven van een naam van een crimineel aan een product een ‘inbreuk op de openbare orde, de moraliteit en goede manieren’. 

,,Mijn doel is mijn stijl en die van Joaquin te beschermen, maar iedereen een plezier te doen’’, aldus Coronel. Het is niet helemaal duidelijk wat ze daarmee precies bedoelt. Evenmin is helder wat kleding met de naam van ‘El Chapo’ (De Korte) precies kan toevoegen aan de hedendaagse mode, aangezien de gedrongen drugsbaron zich voornamelijk in smoezelige T-shirtjes een weg baande door de krochten van de misdaad. 

Mogelijk levenslang

De leider van het beruchte Sinaloakartel is in de VS in februari schuldig bevonden aan het runnen van een omvangrijke criminele onderneming, samenzwering, drugshandel, witwassen en wapenbezit. Hem hangt nu een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Mexico had hem in 2017 uitgeleverd aan de VS, nadat hij in eigen land herhaaldelijk uit de gevangenis was ontsnapt.