Volledig scherm
© epa

Vrouw en baby overleven gijzeling dankzij groepshug in koelcel

Een 24-jarige vrouw heeft zich urenlang met haar baby van zes maanden stilgehouden in de ­Joodse supermarkt in Parijs waar gisteren mensen werden doodgeschoten en gegijzeld. De twee zouden zich met andere gijzelaars ­verstopt hebben in een koelcel en overleefden zo het drama.

Het gaat om de uit België afkomstige Sarah ­Bitton, een Joodse vrouw die met een Fransman trouwde en sindsdien in Parijs woonde. De jonge vrouw was die middag boodschappen aan het doen met haar zoontje van zes maanden, Noah, toen de gewapende Amedy Coulibaly ­binnenviel. ­

Een 24-jarige werknemer van de winkel, Lassana Bathily, zou de klanten hebben geholpen. Tegen tv-zender BFM TV zei Bathily, een moslim uit Mali, dat hij vervolgens het licht doofde, de koelinstallatie uitzette en de deur sloot.

Zelf wist hij  uit de winkel te ontsnappen met behulp van de liften. Hij informeerde de politie over de supermarkt en het aantal mensen dat zich nog in de winkel bevond.

Ook een vader en zijn 3-jarig zoontje zouden zich in de koelruimte verstopt hebben, zo meldt persbureau AFP. De vader wikkelde het jongetje in zijn jas om hem warm te houden. Een bezorgde oma was zo slim om haar zoon niet te bellen maar om zijn telefoonnummer aan de politie door te geven die daarmee de locatie van de gegijzelden kon vast stellen.

Volgens AFP kon de politie daar rekening mee houden bij het bloedige einde van de gijzeling en bleven ze daarbij gespaard.

Elkaar verwarmen
Vlak nadat de gijzeling beëindigd was, werd bekend dat de twee ­konden ont­komen. Onder anderen een woord­voerder van de Joodse gemeenschap in Parijs bevestigde dat de vrouw en haar baby het overleefden. Samen met andere ­gijzelaars zouden ze zich vijf uur lang verstopt hebben in een koelcel, op de benedenverdieping van de tamelijk grote supermarkt.

De gijzelnemer wist niet dat ze daar zaten. Volgens de Daily Mail klampten ze zich de hele tijd aan elkaar vast, om niet onderkoeld te raken.