Volledig scherm
Het koppel werd 3000 jaar later verstrengeld in het graf gevonden. © Professor Mykola Bandrivsky/east2west news

Vrouw levend begraven voor eeuwige omhelzing met echtgenoot

In een dorpje in Oekraïne hebben archeologen een graf gevonden van een man en een vrouw die al meer dan 3.000 jaar innig met elkaar waren verstrengeld. De wetenschappers gaan ervan uit dat de vrouw zich levend liet begraven om voor altijd bij haar overleden echtgenoot te zijn.

De pose van het koppel uit de prehistorische bronstijd is heel opmerkelijk. Het lichaam van de vrouw rust op dat van haar geliefde terwijl ze hem teder omhelst. Volgens forensische onderzoekers is het niet mogelijk om het lichaam van een dode vrouw in een dergelijke liefdevolle positie te manoeuvreren. ,,Het ziet ernaar uit dat de vrouw zelf gekozen heeft om te sterven en begraven te worden met haar geliefde”, aldus professor Mykola Bandrivsky.

José Luis Korpíc Noticias

José Luis Korpíc Noticias added a new photo.

Wellicht dronk de vrouw een gif voor ze in het graf klom en haar dode man vervolgens omhelsde. Het koppel verpersoonlijkte de eeuwige liefde. ,,Mogelijk wilde ze niet samenleven met een andere man en een nieuw leven beginnen", meent Bandrivsky. ,,Dus koos ze ervoor om te sterven om voor altijd bij haar echtgenoot te kunnen zijn."

Volgens de professor was deze praktijk ook niet ongebruikelijk in dit deel van Europa. ,,Koppels uit de prehistorische Wysocko cultuur geloofden in de onsterfelijke ziel en de eeuwige liefde, ook na de dood", zegt hij.  Bij andere graven uit deze cultuur trof men ook een man aan die de handen van een vrouw vasthield of een man die met zijn lippen het voorhoofd van een vrouw aanraakte. Ook werd eerder een koppel gevonden dat elkaar een knuffel gaf.