Volledig scherm
Het parlement van Afghanistan. © epa

Vrouw mag niet in Afghaans hooggerechtshof

Het parlement van Afghanistan heeft woensdag de benoeming van de eerste vrouw in het hooggerechtshof tegengehouden. De weigering wordt beschouwd als het zoveelste teken van de politieke crisis waarin de regering zich bevindt.

President Ashraf Ghani's belofte tijdens zijn verkiezingscampagne om werk te maken van de rechten voor vrouwen, werd algemeen beschouwd als een politieke mijlpaal in het land waar eerder de Taliban vrouwen uit nagenoeg alle publieke functies zetten. Negen maanden na zijn aantreden heeft de president nog steeds zijn kabinet niet helemaal rond en worstelt hij met allerlei andere benoemingen.

Het parlement in Kabul vroeg Ghani om een andere kandidaat voor de post in het hooggerechtshof. De benoeming van een nieuwe - mannelijke - president van de centrale bank, leverde tijdens de zitting van de volksvertegenwoordiging geen probleem op.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.