Volledig scherm
© Women on $20s, Youtube

'Vrouw moet gezicht worden van twintig dollarbiljet'

Een non-profitorganisatie voert campagne om een vrouw het gezicht van de twintig dollarbiljet te laten worden. De organisatie 'Women on $20s' pleit om niet Andrew Jackson het boegbeeld van het biljet te laten zijn, maar hem te vervangen door een minder controversiële, vrouwelijke, historische figuur.

Volledig scherm
Andrew Jackson op huidige twintig dollarbiljet © getty
Volledig scherm
Rosa Parks © Women on $20s, Youtube
Volledig scherm
Betty Friedan © Women on $20s, Youtube
Volledig scherm
Shirley Chisholm © Women on $20s, Youtube

Het doel van de organisatie Women on $20s is om in 2020 een vrouw op het twintig dollarbiljet te introduceren. Met de hulp van historici, schrijvers en initiatiefnemers achter 'National Women's History Month', heeft de organisatie vijftien mogelijke kandidates geselecteerd. Vanaf nu kan iedereen stemmen

Onder de nominaties zijn op burgerrechtenactiviste Rosa Parks, feminismeschrijfster Betty Friedan en het eerste donkere, vrouwelijke congreslid Shirley Chrisholm.

Na twee stemrondes, als er meer dan 100.000 keer is gestemd, wordt de uitslag naar het Witte Huis gestuurd, zodat daar de overweging kan worden gemaakt of de gekozen vrouw daadwerkelijk op het twintig dollarbiljet komt te staan. President Barack Obama heeft al eerder in een speech gezegd dat hij het geen slecht idee zou vinden om een vrouw op een biljet te zetten.

Waarom het twintig dollarbiljet?
In het jaar 2020 is het honderd jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen in de Verenigde Staten. Dit jaar is volgens de organisatie Women on $20s het meest gepaste moment om een nieuw gezicht op het twintig dollarbiljet te introduceren.

Daarnaast is Andrew Jackson, die nu op het biljet te zien is, al langer bekritiseerd om zijn daden. Hij was de zevende president van de Verenigde Staten en heeft een belangrijke rol gespeeld in de genocide van inheemse Amerikanen. Bovendien zou Jackson een tegenstander zijn geweest van papieren geld en zou dus überhaupt een ironische keuze zijn geweest om hem te eren op biljetten.