Volledig scherm
Langs de Elbe bij Hamburg is een vrouw ontsnapt aan vreselijke brandwonden nadat ze een stukje witte fosfor in haar jaszak had gestopt. © AFP

Vrouw ontsnapt aan vreselijke brandwonden na verwarren amber met witte fosfor

Een Duitse vrouw is ontsnapt aan vreselijke brandwonden nadat ze een stukje witte fosfor in haar jaszak had gestopt.

De 41-jarige Duitse dacht een stukje waardevol amber, waarvan sieraden worden gemaakt in haar zak te steken. Ze had niet door dat het ging om een brokje witte fosfor dat afkomstig was uit een een WOII-bom. Het spul ontbrandde in haar zak, waarna de vrouw ternauwernood ontsnapte aan verwondingen.

Het stukje lag op een nat strandje langs de rivier Elbe in Wedel, bij Hamburg. De 41-jarige vrouw pakte het op, stopte het weg en werd korte tijd later gewaarschuwd door omstanders die vlammen uit haar jaszak zagen komen.

De witte fosfor was droog geworden en een chemische reactie aangegaan met de lucht. Wonderwel liep alleen de jas van de vrouw schade op. Eenmaal ontbrand kan witte fosfor 1300 graden Celsius worden. Het is niet met water te blussen en kan het vreselijke brandwonden veroorzaken.

Tweede Wereldoorlog 

De politie waarschuwt mensen nu voorzichtig te zijn met het verzamelen van amber omdat nog altijd witte fosfor uit bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgeworpen aanspoelt op de strandjes. Tussen 1940 en 1945 wierpen Britse en Amerikaanse vliegtuigen talloze bommen af op de industrieregio's in het Ruhrgebied en op strategisch belangrijke steden als Berlijn en Hamburg. De Duitse autoriteiten schatten dan een kwart miljoen bommen niet zijn geëxplodeerd en nog ergens onder de grond liggen. Uit de bommen lekken vaak giftige stoffen en gassen weg.