Volledig scherm
Initiatiefneemster Florence Schechter (l) met de stadsomroeper van de Londense wijk Camden en een Vagina Museum-vrijwilligster (r). © Screenshot YouTube

Vrouw wil vagina-museum openen in Londen: ‘Geen ander deel zo gestigmatiseerd’

Ruim twintig jaar na de opening van ‘s werelds eerste Fallussenmuseum krijgt ook het vrouwelijke geslachtsorgaan een eigen ‘tempel’. Die moet alle taboes rond de binnen- en buitenkant van de vagina wegnemen en eind dit jaar zijn deuren openen in Londen.

Dat is althans het plan van initiatiefneemster Florence Schechter. De wetenschapsjournalist en comédienne wil het museum laten verrijzen op de eerste verdieping van een pand dat ze aangeboden kreeg in de multiculturele en hippe Londense wijk Camden, wereldberoemd dankzij de populaire markt. 

Het museum wordt gratis toegankelijk voor iedereen ‘omdat je altijd moet kunnen leren over ons lichaam en die kennis niet afhankelijk mag zijn van iemands leeftijd of financiële situatie’, schrijft Schechter in een toelichting bij haar plannen.  

Stigma

In het museum komen roterende exposities over van alles: van de anatomie van het vrouwelijke geslachtsorgaan, ongesteldheid en seks tot kunst en cultuur, design, de geschiedenis en samenleving. Schechter wil ook een reeks gevarieerde evenementen organiseren zoals schoolreisjes, komische avonden, lezingen, workshops en panelavonden. 

Daarnaast moet het museum plaats gaan bieden aan seks- en relatieonderwijs, waarbij wordt samengewerkt met artsen en andere medische professionals. Dit met het oog op een betere dienstverlening en ondersteuning van de trans- en intersekse-gemeenschappen. 

,,Het is hoog tijd voor een vagina-museum want geen ander lichaamsdeel is zó gestigmatiseerd. Terwijl de helft van de wereld er eentje heeft. Via ons museum kunnen alle mensen leren dat er niets schandelijks of aanstootgevends is aan vagina’s en vulva’s’’, zegt Schechter in een promotiefilmpje op YouTube.

Quote

Er is een institutio­ne­le voorkeur voor het bestuderen van mannelijke geslachts­de­len

Florence Schechter

Dierlijke penissen

Ze kwam op het idee voor het museum tijdens het maken van een YouTube-filmpje over een top tien rond dierlijke penissen.

,,Ik vond het zo leuk dat ik ook een vagina-variant wilde maken, maar er bleek nauwelijks informatie over te zijn. Er is een institutionele voorkeur voor het bestuderen van mannelijke geslachtsdelen. Van de ongeveer 364 wetenschappelijke onderzoeken die de afgelopen 25 jaar werden uitgevoerd naar geslachtsrijpe dieren was slechts acht procent gewijd aan vrouwelijke genitaliën. Toen een vriend van me vertelde over zijn bezoek aan het Fallus Museum in IJsland en ik daarna tevergeefs informatie zocht over een vagina-museum, besloot ik zelf zo’n museum op te richten.’’

Crowdfunding

Om het museum van de grond te krijgen, lanceerde ze een crowdfundingactie. Die moet in totaal 300.000 pond (zo'n 349.000 euro) opleveren. Morgen verstrijkt de termijn voor de eerste inzamelingsronde. Van het streefbedrag van 130.000 pond (151.000 euro) was vanmiddag ruim 37.000 pond (43.000 euro) binnen. 

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”