Volledig scherm
Lego brengt de vrouwelijke NASA-poppetjes eind dit jaar of begin 2018 op de markt. © LEGO

Vrouwelijke NASA-wetenschappers vereeuwigd in Lego

Vijf vrouwelijke NASA-wetenschappers worden vereeuwigd in een Lego-set. De poppetjes zijn een creatie van wetenschapsauteur Maia Weinstock die met ruim 10.000 stemmen hiermee een ideëenwedstrijd van de beroemde blokjesfabrikant won. 

Dat de vijf poppetjes daadwerkelijk op de markt komen, is voor Weinstock ‘een droom die uitkomt’,  zo meldt The Guardian. De concurrentie was stevig in de Lego-wedstrijd die jaarlijks twee keer plaatsvindt. Zo lag er zelfs een plan voor de Lego-uitvoering van een deeltjesversneller. De jury ging echter voor de vrouwelijke NASA-poppetjes en noemde ze ‘inspirerend en waardevol’. 

Als wetenschapsredacteur heeft Maia Weinstock veel belangstelling voor ruimtevaart en met name  vrouwen in de techniek. Met deze Lego-set wil ze haar seksegenoten in technische beroepen 'in het zonnetje zetten'.  ,,Zeker de vrouwen die met hun werk voor NASA veel impact op de wereld hadden.’’

De Lego-poppetjes zijn gebaseerd op bestaande vrouwen waaronder Katherine Johnson, Margaret Hamilton, Sally Ride, Nancy Grace Roman en Mae Jamison. Johnson wordt ook verbeeld in de film Hidden Figures,  een film over Afro-Amerikaanse vrouwelijke wetenschappers die een belangrijk aandeel hadden in de ruimtewedloop.