Volledig scherm
Ashley Judd, Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden in het verleden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot Person of the Year 2017 uitgeroepen. © Time Magazine

Vrouwen achter #metoo zijn 'Time Person of the Year'

Actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot 'Person of the Year 2017' uitgeroepen. 

Het beroemde tijdschrift kiest ieder jaar een persoon uit die het verschil maakte in de media. Dat was vorig jaar Donald Trump, toen hij de presidentsverkiezingen van Amerika won. Dit jaar zijn het wat Time Magazine de 'stilteverbrekers' noemt : de vrouwen die misbruik binnen hun werk of omgeving aan de kaak stelden. 

Volgens het blad draait het bij #MeToo om de snelst groeiende sociale beweging sinds jaren. Het begon met een individuele actie die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen hebben aangesloten, verklaarde hoofdredacteur Edward Felsenthal van Time in het NBC-programma Today.

Niet alleen beroemde vrouwen als Selma Blair, Alyssa Milano en Rose McGowan - allen misbruikt door Hollywood producer Harvey Weinstein - worden door het blad gelauwerd. Aan het woord komen ook de zes medewerkers van een prominent hotel in New York die samen een rechtszaak aanspanden omdat ze allen waren aangerand door een hogere medewerker.

De openbaringen zorgden voor een stormvloed van nieuws, in kranten en op televisie maar ook op sociale media. De vrouwen en ook mannen deden dit onder meer door de hashtag #MeToo te gebruiken op sociale media. Dit spoorde miljoenen anderen aan om ook naar buiten te stappen met hun ervaringen. 

Ook in Nederland spraken veel mensen zich uit over misbruikzaken uit het verleden. Auteur Jelle Brandt Corstius deed naar aanleiding van de #metoo-discussie aangifte gedaan tegen producer Gijs van Dam. Ook tegen casting director Job Gosschalk loopt een politieonderzoek. 

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.