Volledig scherm
Ashley Judd, Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden in het verleden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot Person of the Year 2017 uitgeroepen. © Time Magazine

Vrouwen achter #metoo zijn 'Time Person of the Year'

Actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot 'Person of the Year 2017' uitgeroepen. 

Het beroemde tijdschrift kiest ieder jaar een persoon uit die het verschil maakte in de media. Dat was vorig jaar Donald Trump, toen hij de presidentsverkiezingen van Amerika won. Dit jaar zijn het wat Time Magazine de 'stilteverbrekers' noemt : de vrouwen die misbruik binnen hun werk of omgeving aan de kaak stelden. 

Volgens het blad draait het bij #MeToo om de snelst groeiende sociale beweging sinds jaren. Het begon met een individuele actie die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen hebben aangesloten, verklaarde hoofdredacteur Edward Felsenthal van Time in het NBC-programma Today.

Niet alleen beroemde vrouwen als Selma Blair, Alyssa Milano en Rose McGowan - allen misbruikt door Hollywood producer Harvey Weinstein - worden door het blad gelauwerd. Aan het woord komen ook de zes medewerkers van een prominent hotel in New York die samen een rechtszaak aanspanden omdat ze allen waren aangerand door een hogere medewerker.

De openbaringen zorgden voor een stormvloed van nieuws, in kranten en op televisie maar ook op sociale media. De vrouwen en ook mannen deden dit onder meer door de hashtag #MeToo te gebruiken op sociale media. Dit spoorde miljoenen anderen aan om ook naar buiten te stappen met hun ervaringen. 

Ook in Nederland spraken veel mensen zich uit over misbruikzaken uit het verleden. Auteur Jelle Brandt Corstius deed naar aanleiding van de #metoo-discussie aangifte gedaan tegen producer Gijs van Dam. Ook tegen casting director Job Gosschalk loopt een politieonderzoek. 

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.