Ashley Judd, Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden in het verleden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot Person of the Year 2017 uitgeroepen.
Volledig scherm
Ashley Judd, Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden in het verleden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot Person of the Year 2017 uitgeroepen. © Time Magazine

Vrouwen achter #metoo zijn 'Time Person of the Year'

Actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot 'Person of the Year 2017' uitgeroepen. 

Het beroemde tijdschrift kiest ieder jaar een persoon uit die het verschil maakte in de media. Dat was vorig jaar Donald Trump, toen hij de presidentsverkiezingen van Amerika won. Dit jaar zijn het wat Time Magazine de 'stilteverbrekers' noemt : de vrouwen die misbruik binnen hun werk of omgeving aan de kaak stelden. 

Volgens het blad draait het bij #MeToo om de snelst groeiende sociale beweging sinds jaren. Het begon met een individuele actie die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen hebben aangesloten, verklaarde hoofdredacteur Edward Felsenthal van Time in het NBC-programma Today.

Niet alleen beroemde vrouwen als Selma Blair, Alyssa Milano en Rose McGowan - allen misbruikt door Hollywood producer Harvey Weinstein - worden door het blad gelauwerd. Aan het woord komen ook de zes medewerkers van een prominent hotel in New York die samen een rechtszaak aanspanden omdat ze allen waren aangerand door een hogere medewerker.

De openbaringen zorgden voor een stormvloed van nieuws, in kranten en op televisie maar ook op sociale media. De vrouwen en ook mannen deden dit onder meer door de hashtag #MeToo te gebruiken op sociale media. Dit spoorde miljoenen anderen aan om ook naar buiten te stappen met hun ervaringen. 

Ook in Nederland spraken veel mensen zich uit over misbruikzaken uit het verleden. Auteur Jelle Brandt Corstius deed naar aanleiding van de #metoo-discussie aangifte gedaan tegen producer Gijs van Dam. Ook tegen casting director Job Gosschalk loopt een politieonderzoek. 

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”