Volledig scherm
Voorbereidingen voor de viering van Oud en Nieuw bij de Brandenburger Tor in Berlijn. © EPA

Vrouwen krijgen veiligheidszone
bij nieuwjaarsviering Berlijn

Berlijn gaat tijdens de nieuwjaarsviering bij de Brandenburger Tor zones voor vrouwen inrichten. De maatregel moet voorkomen dat vrouwen het slachtoffer worden van mannen die hun handen niet kunnen thuishouden.

Twee jaar geleden vergrepen Noord-Afrikanen zich in Keulen aan honderden feestvierende vrouwen. Ze werden beroofd en seksueel geïntimideerd en in een aantal gevallen zelfs verkracht.

De veiligheidsmaatregelen in de Duitse hoofdstad zijn flink aangescherpt. Bij de viering zondagavond worden honderdduizenden bezoekers verwacht. Iedereen die het feestterrein op wil, moet zijn tas laten controleren. Het drinken van alcohol is er een deel van de avond verboden.

Melden

De politie in de stad adviseert vrouwen zich te melden als ze zijn lastiggevallen. Vrouwen die zich onveilig voelen, kunnen gebruikmaken van de speciale veiligheidszones, waar het Rode Kruis hen opvangt.

Ook in Keulen staan maatschappelijk werkers en psychologen klaar om vrouwen die daaraan behoefte hebben bij te staan. 

In Duitsland bestaat flink wat weerstand tegen de maatregelen van de autoriteiten. Critici stellen dat de vrouwenzones geen oplossing bieden voor het probleem van seksuele intimidatie tijdens de festiviteiten.