Volledig scherm
© AP

Vrouwen Myanmar massaal verkocht aan Chinese mannen

Volgens onderzoek van Human Rights Watch worden steeds meer vrouwen en meisjes uit Myanmar in China behandeld als seksslavinnen. De Chinese en Birmese autoriteiten weten dat het gebeurt, maar grijpen niet in.

Het gaat meestal om arme meisjes en vrouwen uit de deelstaten Kachin en Shan in Birma. Mensenhandelaars lokken de slachtoffers met de belofte van een baan naar China.  Eenmaal over de grens, worden ze gedwongen om te trouwen met een Chinese man. Ze moeten niet alleen met de man door wie ze zijn gekocht seks hebben, maar ook met anderen, meldt Human Rights Watch op basis van slachtofferverklaringen.

Chinese mannen betalen gemiddeld 5000 tot 20.000 yuan (omgerekend 640 tot 2620 euro) per vrouw en tot 35.000 euro voor een jonge bruid, van wie sommigen meerdere malen worden verkocht. Sommige vrouwen mogen na hun bevalling naar huis terugkeren, maar worden wel gedwongen hun kinderen achter te laten. 

China voerde jarenlang een eenkindpolitiek en als gevolg daarvan zijn er 34 miljoen meer mannen dan vrouwen in het land. Deze ongelijkheid wakkert de handel in bruiden uit buurlanden aan.

De regering van Myanmar heeft in 2017 melding gemaakt van 226 gevallen van mensenhandel, maar deskundigen hebben aan Human Rights Watch laten weten dat het werkelijke aantal veel hoger is.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.