Volledig scherm
© afp

Vrouwen sturen terrorist Salah Abdeslam fanmail

De hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam (27), heeft flink wat post gekregen toen hij begin dit jaar in de gevangenis van Brugge zat. Geen haatbrieven of steunbetuigingen van andere jihadisten, maar liefdesbrieven van vrouwen. De Belgische krant Het Nieuwsblad mocht de fanmail inkijken en onthult wat er in de hoofden van de schrijfsters omgaat.

Volledig scherm
© EPA
Quote

Weet dat er een vrouw is die je wil helpen en je wil steunen. Liefs, Jenny

Jenny

Abdeslam kreeg de brieven uit Frankrijk, Duitsland en zelfs uit 'zijn' Molenbeek tijdens zijn verblijf in Brugge, voor hij overgeplaatst werd naar Fleury-Mérogis.

De terrorist wordt niet geprezen om zijn daden, maar krijgt wel veel steunbetuigingen. De brievenschrijfsters willen de man achter de terrorist leren kennen. Wie is die goedgeklede man achter de wereldberoemde opsporingsfoto van de politie?

De meest opvallende brief die Abdeslam kreeg is van de Duitse Jenny. De 24-jarige vrouw wil hem helpen, steunen en zijn gedachten verzetten. Omdat er ook iets goeds in de man schuilt, meent ze. De schrijfster vraagt hem om nooit op te geven, ook in deze stressvolle tijden. ,,Weet dat er een vrouw is die je wil helpen en je wil steunen. Liefs, Jenny."

Nieuwtjes
Zijn Molenbeekse 'buurvrouw' Fatima schrijft hem op de hoogte te willen houden van het leven buiten de gevangenis. Zo vertelt zij hem over de nieuwtjes uit zijn oude buurt. De Duitse Loreen meent dat Abdeslam gebruikt is en wil hem helpen weer op het juiste pad te komen.

Iets harder voor de terreurverdachte is de Franse Hélène (30). Zij bekent eerlijk dat ze hem doodgewenst heeft. Maar hoopt dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en eerlijk zal zijn. Haar landgenote Isabelle bidt voor Abdeslam, omdat hij op het laatste moment in Parijs teruggekrabbeld is en 'zijn hart heeft opengezet'. De Française hoopt dat ze kan helpen bij zijn bekering. 

Abdeslam is niet de enige met liefdesbrieven
Het vermoorden van mensen lijkt een effectieve manier om de aandacht van vrouwen te trekken: veel beruchte moordenaars zoals Ted Bundy, Charles Manson, Josef Fritzl, Joran van der Sloot en Anders Behring Breivik ontvingen liefdesbrieven.

Veel genoemde verklaringen voor dit fenomeen zijn onder andere dat vrouwen denken dat hun liefde de veroordeelde kan veranderen van wreed en sluw, naar zorgzaam, betrokken en medelevend, zo meldt Psychology Today. Of de aanbidders zijn er van overtuigd dat er een gewond kind in de dader huist, dat kan worden genezen door alleen hun toegewijde koestering.

Als laatste wordt media-aandacht genoemd: de brievenschrijvers die anders een zo anoniem bestaan kennen, liften mee op de aandacht van de pers voor de moordenaar. Ze kunnen er zelfs een boek- of filmdeal uitslepen.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.