Volledig scherm
A man walks into the offices of telecommunications company Huawei in Auckland, New Zealand, October 30, 2018. REUTERS/Phil Noble © REUTERS

VS arresteert topvrouw Huawei in Canada wegens schenden sancties tegen Iran

Justitie in Canada heeft de financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.

Meng Wanzhou, die een van de vice-voorzitters is in het bestuur van het Chinese technologiebedrijf en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, is opgepakt op 1 december. De rechter bepaalt vrijdag of ze op borgtocht vrij kan komen. Meer informatie wordt op verzoek van Meng zelf momenteel niet vrijgegeven, aldus het ministerie. 

De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen, waarbij ze handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties. 

De Amerikaanse regering riep bondgenoten vorige maand nog op om producten van Huawei in de ban te doen. Duitsland, Italië en Japan kregen allen het dringende advies om de technologie van het Chinese bedrijf links te laten liggen. Volgens de VS gaat het gebruik van producten van Huawei gepaard met veiligheidsrisico's, omdat het bedrijf nauwe banden heeft met de Chinese overheid.

De Chinese ambassade in Canada maakt bezwaar tegen de arrestatie van Meng en heeft in een verklaring op de website haar onmiddellijke vrijlating geëist.

Huawei bevestigde haar arrestatie tijdens een overstap in Canada en zegt weinig informatie te hebben gekregen over de aanklachten tegen Meng. Het bedrijf zegt niet bekend te zijn ,,met enig foutief handelen van mevrouw Meng”. Het telecommunicatiebedrijf laat daarnaast weten dat het zich aan alle exportwetten en sancties van de VS houdt.

Huawei is een van de grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie ter wereld.