Julian Assange (links achterin) luistert naar raadsman James Lewis.
Volledig scherm
Julian Assange (links achterin) luistert naar raadsman James Lewis. © AP

VS: ‘Assange is gewoon een crimineel’

Julian Assange is geen kampioen van het vrije woord, maar een gewone crimineel die de levens van veel mensen in gevaar heeft gebracht. Dat zegt de advocaat die de Verenigde Staten vandaag vertegenwoordigt bij de rechtbank in Londen tijdens een hoorzitting over de mogelijke uitzetting van Assange naar de VS.

De Verenigde Staten willen Assange berechten voor overtreding van de spionagewet en voor het beramen van een plan om de Amerikaanse overheidscomputer te hacken. Hem hangt op papier een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar boven het hoofd als de strafbare feiten worden bewezen. 

Advocaat James Lewis vertelde namens de Verenigde Staten dat Assange met zijn WikiLeaks enorm veel geheime informatie over de Verenigde Staten heeft prijsgegeven. Volgens de raadsman is ‘journalistiek geen excuus voor criminele activiteiten, noch een vergunning om de wet te breken’.

Uitlevering

Vorig jaar stemde de toenmalig Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid al in met het uitleveringsverzoek. Nu moet de rechter hierover beslissen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de VS op alle aanklachten tegen Assange te laten vervallen. Gebeurt dat niet, dan moet het Verenigd Koninkrijk uitlevering weigeren omdat Assange in de VS slachtoffer kan worden van ernstige schendingen van zijn mensenrechten, aldus de organisatie

Artsen maken zich grote zorgen over de gezondheid van Assange, die sinds april 2019 in de gevangenis zit nadat hij na zeven jaar uit de ambassade van Ecuador in Londen werd gezet. Vorige week verscheen een open brief van 117 dokters die willen dat er een eind komt aan wat zij de ‘psychologische marteling en medische verwaarlozing’ noemen van de oprichter van WikiLeaks.

Aanhangers van Assange verzamelden zich vandaag bij de rechtbank in Engeland om te protesteren tegen zijn mogelijke uitlevering: 

  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.